Hírek

2016.03.03. 18:15

A gazdáknak is jut figyelem: a keszthelyi dr. Koósz Attila lett az Év állatorvosa

Keszthely – Idén dr. Koósz Attila érdemelte ki az Év állatorvosa díjat. A kitüntetést a Magyar Állatorvosi Kamara adományozza: évente egy szakember veheti át a kitüntetést.

Keszey Ágnes

„Az orvos az embert gyógyítja, az állatorvos az emberiséget" – így összegezte hivatását dr. Koósz Attila, aki Nagykanizsán született majd Murakeresztúron végezte el az általános iskolát.

– Az ottani állatorvos, dr. Csicsek Mihály annak idején a sertésoltások során írnokként alkalmazott. Akkor láttam meg ennek a hivatásnak a szépségeit – idézte fel gimnáziumi éveit, a pályaválasztást dr. Koósz Attila, aki Budapesten végezte el az Állatorvostudományi Egyetemet – ez álmai megvalósulását jelentette.

Pályáját Murakeresztúron kezdte, ahol körzeti állatorvosként dolgozott, többek között egy szarvasmarha-nagyüzemben is bőven volt feladata.

Később Keszthelyre került: a várost és térségét látja el. Nagy vágya volt a továbbfejlődés, ezért több mint tíz éve kisállat-gyógyász klinikus szakállatorvosi diplomát is szerzett.

Barbikát, a kétéves bichon havanese kutyát vizsgálja dr. Koósz Attila
Fotó: Keszey Ágnes

– Sokszor gyermekként van a kutyus, olyan nagy az érzelmi a kötődés a tulajdonos és a kis kedvenc között – emelte ki az orvos, akihez legtöbbször kutyák, macskák és több degu, egér, papagáj is érkezik a rendelőbe.

– Egyre inkább a lakásban tartható, kistestű kutyák a kedveltek: a bolognese, havanese, máltai selyemkutya. Mindig vannak irányzatok, mikor egyes fajták előtérbe kerülnek, de annyira nem homogén. Viszont nagyon sok macska van mostanában. A rendelőbe érkező emberek szívesen veszik, ha beszélgetünk. A kis kedvencek gyógyítása során a tulajdonosok komfortérzetét is növeljük. Elsősorban nekünk segíteni, gyógyítani kell, s empatikusnak kell lenni -emelte ki dr..Koósz Attila, aki praxisa mellett megtartott körzeti munkáját, ez a fő tevékenysége.

- Ellátok egy zalai haltelepet, mely egy külföldi befektető európai mércével mérve is nagy beruházása, valamint egy jelentős baromfikeltetőt is. Magas szintű munkát kell végezni: állat-egészségügyi szempontból és a piaci érdekek miatt is. Baromfitelepeken állandó felügyeletet és vizsgálatokat is végzek - szólt munkájáról dr. Koósz Attila, aki mindezek mellett a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Szervezetének egyik létrehozója, s titkára.

– Somogy, Veszprém, Vas és Zala megyét öleli fel, hévízi központtal. Állami feladatokat is végzünk, például mi adjuk ki a praxisengedélyeket – emelte ki a szakember.

Dr. Koósz Attila állami tolmácsként is dolgozott: segítette a magyar–horvát állat-egészségügyi államközi szerződés aláírását. Büszke kettős kötődésére: a hazai és zalai horvát közösség tagja,

- Vallom, hogy nekem Magyarország a hazám és Horvátország az anyaországom. Próbálok sokat tenni a két ország kapcsolatáért. A horvát és a magyar állatorvosi kamara között kitűnő az együttműködés: rendszeresek a tapasztalatcserék, közös továbbképzések – emelte ki dr. Koósz Attila, aki a horvát állatorvosi kamara tiszteletbeli tagja.

A méltatás szerint „a tágabb és a szűkebb állatorvosi kamarai közösségéért, annak nemzetközi megbecsüléséért végzett eredményes és önzetlen tevékenysége, továbbá példamutató emberi és szakmai kvalitásai elismeréseként a Magyar Állatorvosi Kamara országos küldöttközgyűlése 2015. december 2-ai döntésével dr. Koósz Attilának adományozta az 'Év állatorvosa 2016' kitüntető címet". A díjat a keszthelyi szakember a napokban vehette át a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar doktorrá avató ünnepségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!