Hírek

2017.07.28. 14:23

A falvak fejlesztését segítik a megújuló szőlőhegyek

ZALASZENTMÁRTON, EGERARACSA Gyümölcsösöket, fóliasátrakat génmegőrző ültetvényeket és tyúktelepet is létrehoztak a két faluban a zártkerti revitalizációs program támogatásával.

Keszey Ágnes

Az országban Zalában található a legtöbb zártkert: 27 ezer hektárnyi terület 160 ezer parcellán (a köznyelvben szőlőhegyként emlegetjük ezeket) – hangzott el a találkozón, melyet az e területek újrahasznosítását szolgáló zalaszentmártoni és egeraracsai program zárásaként tartottak. V. Németh Zsolt, a Fölművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: hazánkban 200 ezer hektár zártkerti besorolású ingatlan van több mint 1 millió 150 ezer helyrajzi számú parcellán, ennek fele gondozatlan. 2015-ben indult az kormányzati program, melyben e területek újraélesztését támogatják.

– A zártkertek megőrzendő értékek: szerves részei, markáns elemei a magyar tájnak. Vidékfejlesztési jelentősége is van: mindig is a másodgazdaságot, az öngondoskodást jelentették a falvak számára. Harmadrészt a zártkert mindenütt a génmegőrzés paradicsoma: a biológiai sokszínűség. a tájfajták megőrzése fontos. A természetes élőhelyen való megmaradás is eredmény, szervesen kapcsolódik hozzá a feldolgozás is. Mindezeknek együtt közösségfejlesztő szerepe is van – részletezte az államtitkár.

A programzáró résztvevői megtekintették az újraélesztett területeket. A kertészetben Dancs Zoltán Szilveszter, V. Németh Zsolt, Manninger Jenő és Dancs László Fotó: A szerző

A revitalizációs programban Zalaszentmártonban három hektár földterületet vásárolt az önkormányzat. Közel ezer darab őshonos gyümölcsfát ültettek, szőlő- és faiskolát, kertészetet hoztak létre, mezőgazdasági gépeket, eszközöket vásároltak, két pályázat 17 millió forintos támogatásával. Dancs Zoltán Szilveszter polgármester elmondta: egy másik pályázat segítségével korábban gyümölcslékészítő kisüzemet létesítettek, a zöldségek, gyümölcsök és leveik értékesítéséből befolyt összeget a falu fejlesztésére fordítják, a termények egy részét pedig a rászorulók kapják.

Egeraracsán közel 10 millió forintos támogatással génmegőrző tyúktelepet hoztak létre. Dancs László polgármestertől megtudtuk: ezer itt keltetett csibét osztottak szét a környező települések lakóinak. Egy másik pályázat támogatásával pincét és zártkertet vásárolt az önkormányzat, kukoricát és búzát is termelnek hajdani szőlőhegyeken.

A két településen e programokban közel ötven közmunkást foglalkoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!