Hírek

2017.08.13. 16:25

A célért megmozdult a város - Így zajlott a jótékonysági nap az Aqua City-ben

A múlt heti vihar után egy kis aggodalom előzte meg az AquaCityben szombaton megtartott XVI. jótékonysági napot és főzőversenyt, de az időjárás kegyes volt a rendezvényhez. Igaz, nem volt strandidő, de vihar sem jött, s 10 óra után a főzőcsapatok már javában keverték a bográcsok tartalmát, forgatták a tárcsán vagy a grillrácson a hússzeleteket és a kolbászokat, vidám füst csapott a magasba az alkalmi tűzrakóhelyekről.

Hajdu Péter

Estére összesen közel öt és félmillió forint gyűlt össze, amit a szervezők a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fizioterápiás osztálya medencefelújítására és a Zala Különleges Mentőknek ajánlottak fel.Folytatás az 5. oldalon A célért... címmel.

A vízi vidámpark megtelt a cégek, intézmények standjaival, a legtöbb közösség már visszatérő, összeszokott társaság volt.

- Ez az ötödik év, hogy kijöttünk főzni, kilencen vagyunk. Azok a kollégák, akik nincsenek távol szabadságon, itt töltik a napot. Ez azonkívül, hogy jótékony célért kellemesen töltjük az időt, jó csapatépítő lehetőség is. Az általunk kínált menü már az első évben sikeres volt, most csilis babot főzünk - mondta érdeklődésünkre Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények - PTE ETK, BGE, és Pannon Egyetem - ezúttal is együtt főztek, pontosabban sütöttek, nem szakítottak a sokéves hagyománnyal.

Czegő Teréz színművész is fakanalat ragadott Fotó: Pezzetta Umberto

- Maradunk a bevált kínálatunknál, a palacsintánál. Ezt kérik a legtöbben a fiatalok közül, amivel mindig az elsők vagy másodikak voltunk a legnagyobb bevételt szerző csapatok között. Rengeteg palacsintát sütünk - mondta dr. Császár Gabriella, a PTE ETK igazgatója.

A Zalai Hírlap profitól kért segítséget, Orbán Ágit, a Konyhafőnök című televíziós műsor korábbi győztesét hívta meg séfnek. Az általa kínált fő fogás a bográcsos nyúlragu volt.

A csipetke szaggatása közben jutott egy kis idő egy koccintásra is az AquaCity csapatánál Fotó: Pezzetta Umberto

- A nyolc kiló nyúlhúsba két kilogramm nyúlmáj is kerül. Tudom, hogy ez nem mindennapi étel, vannak, akik tartanak is tőle, de az ínyencek remélem, szívesen fogadják - mondta a négygyermekes családanya, akit gyermekeiről és az otthoni konyháról, szokásaikról is kérdeztünk.

A főszerep a bográcsé volt, ami szinte minden közösségnél előkerült Fotó: Pezzetta Umberto

- Négy lányom van, a nagy 17 éves, aztán az ikrek 15 évesek, és próbálkoztunk még, hátha lesz fiunk is. Így született a negyedik kislányunk, aki hétéves. Mindennap főzök, tényleg háziasszony vagyok. Az étrend a legnehezebb, megkérdezem, mit főzzek, és rendszerint az a válasz, hogy mindegy. Bármit megesznek, nagyon nyitottak a gyerekek, és édesszájúak vagyunk, valamilyen desszert mindig van - árulta el szokásaikról.

A Kvártélyház Kft.-nél felváltva főztek és sütöttek Fotó: Pezzetta Umberto

Az AquaCity csapata csülkös babgulyást főzött, s mikor arra jártunk, éppen a házi csipetke tésztát csipkedték apróra a hölgyek. A házias étel mellé limonádét is kínáltak.

A megyei kórház is nagy létszámmal vett részt a főzésben, dr. Halász Gabriella főigazgatót arról kérdeztük, amire részben a bevétel gyűlt, a fizioterápiás medencéről.

Balaicz Zoltán polgármester (balról) a Zala Különleges Mentők névre szóló pólóját vette át a mentők vezetőjétől, Horváth Pétertől, aki mellett Vigh László országgyűlési képviselő áll Fotó: Pezzetta Umberto

- A kórház medencéjét körülbelül huszonöt éve nyitották meg, nagyon ráfér az építészeti és a gépészeti felújítás. Abban a medencében zajlik az osztályon a hidroterápia, ami nélkülözhetetlen például traumás vagy ortopédiai műtétek, illetve bármely mozgásszervi betegség rehabilitációjában. A medence nagyon elavult már, csak korlátozottan tudjuk használni. De így is évente 5 ezer hidroterápiát végzünk, ami lényegesen növelhető lenne, ha a medence teljes kapacitással tudna működni. A kórházunkban regionálisan egyedülállóan működik a gyermekrehabilitációs osztály, és a nálunk gyógyuló gyermekek rehabilitációjában is fontos a hidroterápia - válaszolta dr. Halász Gabriella.

A Zalai Hírlap és a Zalaegerszegi 7 Nap közös csapata is kivette részét a jótékonysági főzésből. Nagy sikere volt a bográcsos nyúlragunak és a grillezett húsoknak. A zsűritől el is nyerte a csapat A grillezés királyai és királynői címet igazoló oklevelet Fotó: Pezzetta Umberto

A kórház csapata babos egytálételt készített sertéshússal gazdagon. Hozzá medvehagymás pogácsát kínáltak, desszertként pedig Szent Rafael szeletet. Herczegné Kovács Szilvia koordinációs és pályázati osztályvezetőtől megtudtuk: ezt az étcsokoládés, diós kevert tésztát gyümölcsökkel gazdagítva erre az alkalomra találták ki.

Horváth Péter tűzoltó őrnagytól, a Zala Különleges Mentők Egyesülete vezetőjétől is azt kérdeztük, mire fordítják a leendő támogatást.

- Csapatunk egy nemzetközileg bevethető csoport, ami az év 365 napján készen áll a feladatra. A személyi állomány folyamatos fejlesztése, a technikai eszközeink javítása, fenntartása állandó feladat, hiszen az emberi élet mentése a legfontosabb és a legdrágább dolog a világon. A következő időszakban szeretnénk nyitni a környéken működő egyetemek és főiskolák felé, a hallgatók számára a mindennapokban alkalmazható ismeretek átadásával.

A rendezvény végén Balaicz Zoltán polgármester elmondta:

- A rossz idő ellenére nagyon jó volt a hangulat. Az idelátogató vendégek, a lakosság, a támogatásokat felajánlók megérezték, hogy milyen fontos ez a két jótékony cél. Ezért megmozdult a város, és a kedvezőtlen időjárás ellenére 5 millió 432 ezer forint gyűlt össze, ami nagyon szép eredmény - összegezte a jótékonysági napot a polgármester.

A nap folyamán 2100 vendég fordult meg az AquaCityben, akik 932 ezer forintot fizettek belépőjegyre. A minden korábbinál nagyobb számú, 64 főzőcsapat összes bevétele 1 millió 460 ezer forint volt, 44 cég pedig 3 millió 40 ezer forintot ajánlott fel (ez is rekord) a jótékony célokra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!