Hírek

2017.06.30. 18:54

A cél megvédeni a helyi építészeti, természeti értékeket

ZALAEGERSZEG Az eddigi gyakorlatuknak megfelelően továbbra is aktívan akarják kivenni a részüket a helyi építészeti, természeti értékek védelméből a civilek. Erről is szó esett a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén.

Arany Gábor

A szervezet elnöke, Czeglédy András érdeklődésünkre elmondta, hogy az összejövetelen megismerkedhettek a város új főépítészével, Bálizs Andrejjel is. Az egyesület tagjait a főépítész tájékoztatta az aktuális fejlesztésekről. Ezt követően a városvédők számoltak be a városépítészet, a városkép és a közterületek állapotáról, értékeinek védelméről készített felméréseik eredményeiről.

- Ezt a munkát négy évvel ezelőtt kezdtük el azért, hogy felhívjuk a figyelmet az erősen pusztuló védett értékeinkre, mert ezen épületek állapota nagymértékben romlott, félő volt, meg kell szüntetni a védettségüket. Kiemelten foglalkoztunk a belvárosi, leromlott homlokzatú épületekkel - magyarázta Czeglédy András.

- Néhány helyen fennáll a veszélye, hogy a járókelőkre omlanak az épület darabjai - mondta Czeglédy András.

Példaként említette a Göcseji Múzeum déli oldalát, amit ezért el is kerítettek, s a Kazinczy tér 1. alatti régi városházát, aminek párkány alatti homlokzati része omladozik. Lehet említeni az egykori Zóna éttermet, a helyőrségi művelődési otthont, az Eötvös utca és Kossuth tér sarkán álló épületet, a Berzsenyi utcai címeres, emeletes épületet, vagy éppen a Rákóczi utca 35. számú házat.

A városképet meghatározó épületek egy része leromlott állapotot mutat, közéjük tartozik a Göcseji Múzeum is. Az épületnek ugyanakkor a homlokzati felújítása is megvalósul a Mindszenty-projektben Fotó: Katona Tibor

- Az elmúlt években nem volt felújítási pályázat, amiből a tulajdonosok támogatást kérhetnek a fokozott védettséget élvező épületek karbantartásához. Ez évben az önkormányzat 3,5 millió forintos keretet biztosít erre a célra, ám ennél jóval több pénzre lenne szükség annak ösztönzésére, hogy elinduljon ezeknek az épületeknek a felújítása. Ebből a pénzből a felújítás azon részére lehet költeni, ami az értékmentési kötelezettségből fakadóan többletteherként jelentkezik. Ez az összeg azonban csak pár épülethez elegendő, igaz, a tervek szerint az összeget jövőre megduplázzák. Mi ehhez vállaltuk, hogy a városképi felmérésünk eredményeit a döntéshozók rendelkezésére bocsátjuk - tette hozzá Czeglédy András.

A városképet befolyásoló egyéb tényezőkre is felhívták a figyelmet az összejövetelen. Ezek egyike a fák körüli reklámhengerek, amelyek a kis fákat lefojtják, akadályozzák a gondozásukat, a nagyobb fák törzse beléjük nő, sértik az alsó ágakat. Ezt már korábban is szóvá tették a városvédők, de változás pusztán annyi történt, hogy az elhanyagoltabbakat fehér papírral vonták be. Kezdeményezték a rozsdás kandeláberek, elosztószekrények cseréjét, rendbetételét, illetve a frekventált helyeken a légvezetékek megszüntetését földkábel kiváltásával. Fontosnak tartanák, hogy a városképet befolyásoló homlokzatok, illetve üzletportálok, reklámok esetében is legyen beleszólási lehetősége az önkormányzatnak. Hozzátette, a jogszabályok változása miatt megszűnnek a helyi védettségi rendeletek és ezeket a városesztétikai szempontokat majd a településkép-védelmi rendeletben lehet érvényesíteni, remélhetőleg hatékonyan. Ebben továbbra is számíthat az önkormányzat a városvédők segítségére, mondta végezetül Czeglédy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!