Hírek

2017.09.05. 11:50

Csónakkal vitték temetni a holtat? - Szatmárcsekei fejfa is készül a gébárti sírjelfaragó táborban

ZALAEGERSZEG Negyedik alkalommal gyűltek össze Gébárton a fafaragók, hogy újabb munkákkal gazdagítsák a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjel Emlékpark kollekcióját.

Magyar Hajnalka

Hétfő óta zajlik a munka, idén a korábbiaknál is nagyobb létszámú, 22 fős szakembercsapat tett eleget a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza meghívásának. A mesterek és tanítványaik az ország számos szegletéből és a Vajdaságból érkeztek, hogy folytassák a főként evangélikus és református sírjelek kifaragását. A tábor két szakmai irányítója Bereczky Csaba és Nagy Béla, mindketten Király Zsiga-díjas fafaragók.

Az előtérben a békési Győri Lajos, a háttérben a zalaegerszegi Orot István és a fehérvári Varga Csaba dolgozik Gébárton, az országos  sírjelfaragó  táborban Fotó: Pezzetta Umberto

- A leendő park kollekciójából ízelítőt nyújtottunk az augusztusi Mesterségek Ünnepén is, az ott elkezdett újabb sírjeleket pedig most fejezzük be - avat be a keszthelyi Bereczky Csaba. - Idén tiszántúli, felvidéki és délvidéki fejfákat rekonstruálunk. E tájegységek motívumai között gyakoriak az emberalakot formázó stilizált fejfák, de ennél is jellemzőbb a csak az egyik oldalon, a frontján faragott táblás fejfa. Gyönyörű fotókat találtunk az érintett térségekből, ezek alapján terveztük újra a sírjeleket.

Bereczky Csaba, a tábor egyik vezetője (balról) és soproni származású fafaragó társa Edvi Gyula egy szatmárcsekei csónakos fejfán dolgozik. E sírjel megalkotása különösen emberes feladat, hiszen egy teljes rönkből kell „kiszabadítani” a formát Fotó: Pezzetta Umberto

Mint például a szezon egyik különlegességének számító szatmárcsekei fejfát. Ennek megformálása embert próbáló feladat, hiszen egész rönkből kell kinyerni a térségre jellemző, csónak alakú sírjelet. A forma eredetét annak tulajdonítja a néphit, hogy a vízjárta vidéken csónakkal vitték temetni a halottakat.

A Kézművesek Háza udvarán lázas munka folyik, a sírjel faragó tábor minden szezonban kiemelkedő szorgalommal és kitartással dolgozik. Némi derűs túlzással meg is jegyzi valaki: térdig járnak a forgácsban. Terveik szerint a héten 22-25 fejfa készül el időtálló tölgyfából, amelyeket már be is szeretnének mutatni a szombati jubileumi ünnepségen, ami a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza 35 éves fennállását köszönti.

- Békésből, Pest megyéből, Zalából, Fejérből, Hajdú-Biharból és a Vajdaságból érkeztek a fafaragók, Nádudvarról és Zalaegerszegről tanítványok is, hiszen e tábor az utánpótlásnevelést is szolgálja, a Mesterek és tanítványok szlogen jegyében - kapcsolódik a házigazdákat képviselő Nagy Béla. - Minden résztvevőt hajt a szakmai lelkesedés, hiszen a célunk egyedülálló.

Fotó: Pezzetta Umberto

Valóban, a több éves munka eredményeként remélt park unikális látnivalót kínálna. Elképzeléseik szerint a történelmi Magyarországot leképező kertben kapna helyet a mintegy 100 fejfa, a tájegységekhez illően elhelyezve, sétautakkal összekötve. E módon a Kézművesek Háza melletti liget az egész magyar nyelvterület temetői kultúrájáról képet kínálna.

- Szeretnénk érdemben előrelépni a terep kialakításában is, a napokban tervezünk találkozni a városi főépítésszel, hogy összehangoljuk vízióinkat - tekint előre Nagy Béla. - Jövőre, lezárásként Erdély fejfái következnek, de mi dajkáljuk egy plusz tábor tervét is. Szeretnénk ugyanis a parkot bekeríteni jellegzetes göcseji kerítéssel, s ellátni egy méltó kapuzattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!