Hírek

2017.08.03. 15:24

Családi programot tartottak Zalaegerszegen a szoptatás világnapja alkalmából

ZALAEGERSZEG Immár 24. alkalommal szervezett a zalaegerszegi védőnői szolgálat családi programot a szoptatás világnapja alkalmából a Napsugár úti óvodában.

Magyar Hajnalka

A csütörtöki rendezvényen elsőként Tolvaj Márta alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a magyarországi védőnői hálózat különlegességét, amit az is igazol, hogy 2015-ben hungarikummá nyilvánították. Az anyatej tápláló és immunrendszert erősítő érdemei mellett utalt arra a pótolhatatlan spirituális kapcsolatra is, ami szoptatás közben megébred anya és gyermeke közt. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy ma Magyarországon már nem kell félni a családalapítástól, a gyermekvállalástól, mert számos ezt támogató intézkedés történt.

A védőnők helyzetéről elmondta, hogy a 2018-as állami költségvetésben 2 milliárd forinttal több, összesen 27 milliárd forint jut számukra, amit bérpótlékként kapnak meg. A tervek szerint hamarosan létrejön a Nemzeti Védőnői Szolgálat, a dolgozók bérét pedig felzárkóztatják az egészségügyi bértáblához. Ami szűkebb pátriánkat illeti, a város mindig tisztában volt e szolgálat értékeivel, amit az is jelez, hogy Semmelweis napon az ő munkájukat is elismerték, továbbá, hogy jelenleg 17 védőnői körzetben zajlik fejlesztés.

Tolvaj Márta (balról) és Csordás Ágnes (jobbról) a rendezvény néhány résztvevője  – Máténé Vitál Hedvig és Máté Dorottya, valamint Vörösné Krajczár Zsuzsa és Vörös Abigél – társaságában Fotó: Seres Péter

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnő Egyesületének elnöke szintén részt vett a programon.

- Minden alkalmat megragadunk a szoptatás népszerűsítésére, különösen örömteli, ha ilyen családi program keretében tehetjük. A következő nap pedig a szakmáról szól, hiszen idén Zalaegerszeg ad otthont az országos védőnői konferenciának. Ennek keretében orvosok, védőnők tartanak tudományos előadásokat annak érdekében, hogy a kolléganők minden friss információt megkapjanak a szoptatás támogatásához.

Tóth Lenke megyei szakfelügyelő védőnő a világnap idei jelszavára utalva - Tegyünk együtt a szoptatásért! - azt hangsúlyozta, a siker záloga abban rejlik, hogy a szakemberek, a családok és a társadalom ugyanúgy átérezze a szoptatás fontosságát.

Az összejövetel többféle programot kínált, s külön elismerték azokat az anyukákat, akik a gondozotti körzetben a legtöbb anyatejet adták le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!