Hírek

2017.08.17. 14:02

Együtt a tandemen – A Balaton körül

Látássérültek és látók együtt idén is körbetekerik a Balatont. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezésében hetedik éve teszik meg a 220 kilométeres utat.

Keszey Ágnes

Kedden indultak Balatonföldvárról, szerdán este érkeztek Keszthelyre rövid pihenőre, s vasárnap érkeznek majd vissza a kiindulópontra. A keszthelyi Fő téren csütörtökön  flash mobot tartottak,  hogy felhívják a figyelmet:  fontos mások segítése és hogy a fogyatékossággal élők is képesek olyan teljesítményekre, melyek az egészséges embereknek  is kihívást jelentenek.

Keszthelyi tartózkodásuk idején köszöntötte őket Ruzsics Ferenc polgármester, megáldotta őket Tál Zoltán plébános, s találkoztak Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége keszthelyi szervezete tagjaival. A több mint hatvan tagú csoport tagjai - látássérültek és segítőik - tandembiciklivel járják körbe a Balatont.

- Nagyon fontos az, hogy közösen, aktívan, integráltan vegyünk részt ezen a programon. A tandemkerékpáron  a látó folyamatosan kommunikál a hátul ülővel, mondja neki, hogy hol járunk, mit lehet látni, milyen érdekességek vannak az úton, jobbra vagy balra kell kanyarodni,  van-e valamilyen bukkanó vagy veszélyes helyzet, amire figyelni kell - mesélt arról Tálos Mónika, a Mozdulj Közhasznú Egyesület alelnöke, hogyan kerekeznek együtt. Bár ez első olvasatra talán természetesnek tűnik, de a gyakorlatban nem csak a tandemezést kell megtanulni, hanem azt is, hogyan segítsen egy látó egy nem, vagy kevésbé látónak, bár a túrán jobbára összeszokott párosok kerekeznek. Az egymást nem ismerők is néhány perc  alatt egymáshoz hangolódnak.

– Ez egy folyamatos tanulás egymástól: nem arról van szó, hogy a látássérültek tőlünk tanulnak. Például amikor bemegyünk egy épületbe és mondjuk a  látássérülteknek, hogy most lépcső jön, figyelj rá. Igen ám, de azt nagyon sokan elfelejtik hozzátenni, hogy az a lépcső felfelé vagy lefelé megy. Nekünk nagyon egyértelmű, hogy merre kell indulni, de ilyenkor mindenre kell figyelni, hogy szóljunk és mondjuk neki - árulta el Tálos Mónika. Nem csak a segítésnyújtás  mikéntjét tanulhatják meg a látók, amikor együtt vannak fogyatékkal élő társaikkal, lelkiekben is erősödhetnek: erősödhet bennük az elfogadás képessége. A Balaton körüli út pedig testedzésnek sem utolsó, s rengeteg élményt tartogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!