Hírek

2017.08.28. 13:40

Babfesztivál a babosok falujában: szeretnék vonzóvá tenni a településeket

BABOSDÖBRÉTE Ki más rendezhetne több joggal babfesztivált, mint a babosdöbréteiek? A szombati falunapon egyúttal a népszerű zöldség előtt is tisztelegtek.

Fincza Zsuzsa

Hogy mi az a "babosdöb", aminek a "rétére" befészkelte magát a közel 500 fős település, nem derült fény, ám "babospogácsára", "babosrétesre", "baboskáposztára", "babosrépára" és a kedvenc hüvelyessel készült számos ínyencségre sikerült rábukkani, az önkormányzat és a Babosdöbrétei Élő Hagyományőrző Kulturális Egyesület által a falunapra időzített főzőversenyre ugyanis 10 csapat nevezett. A fűszerekkel ízesített főtt és ledarált tarkababbal készült pogácsát és a fehérbabbal töltött rétest például Szinay Péterné készítette. Ráadásul a civil szervezet és a hivatal  két nagy bogrács babgulyással várta a falu népet.

Gyűlik a pogácsa az esti traktához. A képen (b-j) Kocsmár Zoltánné, a hagyományőrző egyesület vezetője, Bekkné Kupó Éva, Szinayné Csarmasz Bernadett polgármester, Szinay Péterné (aki a babospogácsát és a babosrétest sütötte), Vass Miklósné és Kis Béláné

A hétköznapiasan csak "kastélyparknak" nevezett szabadidő és sportcentrumban a főzőversennyel egy időben már kora délutántól különböző vetélkedéseken, lábtengó-, és dekázó versenyen, vizes focin, nősök-nőtlenek és lányok-asszonyok futballmérkőzéseken múlathatta az időt az ifjúság.  Öt órára megtelt a hatalmas rendezvénysátor is, s színpadon a Hottói Népdalkör, a teskándi amatőr színjátszók, a Zalai Néptánc Együttes és közkívánatra Dombóvári István (Dombi) szórakoztatta Babosdöbréte apraját és nagyját.

Készül a babgulyás a babosdönréteieknek. A képen Janóné Takács Anett,  Fábiánné Németh Mária falugondno, Bekk Gábor és Kocsmár Zoltánné, a hagyományőrző egyesület vezetője

- Minden korosztálynak igyekszünk a kedvére tenni. Tavasszal a gyerekeknek, ősszel az időseknek tartunk ünnepséget, nem egészen egy hónap múlva hatalmas szüreti felvonulást szervezünk - részletezte a programokat Kocsmár Zoltánné, a hagyományőrző és kulturális egyesület elnöke.

- Törekvésünk, hogy a babosdöbréteiek szeressenek itt élni, elégedettek legyenek a faluval és sikerüljön olyan vonzóvá tenni a települést, hogy minél többen költözzenek hozzánk, gyarapodjon a lakosság száma, hiszen úgy könnyebben boldogulunk, több támogatást kapunk, mint sorvadásra ítélt kisközségek. Szeretnénk felkarolni a közigazgatásilag hozzánk tartozó Újavast is, ahova egyre többeket vonz Zalaegerszeg közelsége és a táj szépsége - itt az utak rendbetételét és az egészséges ivóvízhálózat kiépítését tervezzük. A székhelyfaluban a körjegyzőség épületének szükségszerű tetőcseréjével egy időben tetőtér beépítéssel egy közösségi teret alakítunk ki, Rámban pedig felújítjuk a régi iskolaépületet - amelynek mását a zalaegerszegi falumúzeumban építik fel - avatott be terveikbe Szinayné Csarmasz Bernadett, a település augusztus 6-án 7 független jelölt közül megválasztott új polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!