Hírek

2017.07.12. 13:00

Tündérkert és végpont – közösséget építenek Tótszentmártonban

TÓTSZENTMÁRTON - Több sikeres pályázatot tudhat magáénak a horvát ajkú település önkormányzata, melyek a közösségépítést, az idegenforgalom fellendítését célozzák.

Horváth-Balogh Attila

A sikerekről és a tervekről Czapári Márton polgármester számolt be lapunknak.

– Egyik sikeres pályázatunkat a helyi fafaragó egyesület nevében nyújtottuk be, melynek keretében a magyar állam és az Európai Unió 3 éven át támogatja a rendezvényeinket – bocsátotta előre Czapári Márton. – Ezen időszak alatt közel 80 rendezvényt kell lebonyolítanunk a közösségépítés jegyében, erre nyertünk 24 millió forintot. Ebből a pénzből eszközöket, illetve alapanyagot is vásárolhatunk az egyes programok lebonyolításához. A hamarosan kezdődő fafaragó táborhoz például motorfűrészt, vászont, festéket...

A polgármester jelezte, a Radnai István vezette fafaragó tábor néhány napon belül, 24-én indul, ezúttal nem a Radnai-birtokon, hanem a faluházban, illetve a mögötte lévő téren lesz lebonyolítva.

A pályázat finanszírozásában idén már sor került családi napra, falunapra, a nyitott pincék napjára a Kálmán-hegyen, továbbá eztán rendeznek sportnapokat, különféle, az egészséges életmódhoz kapcsolódó előadásokat és sor kerül még a hagyományos prósza, bor és tamburafesztiválra, valamint a Márton-napi vigasságra. Mindezek megvalósítását támogatja három évre előre az állam és az EU.

Czapári Márton egy szépen fejlődő gyümölcsfa csemetét mutat, a háttérben az épülő végpont látható Fotó:

Horváth-Balogh Attila

 

– Azt gondoljuk, ma a falvakban ezek a közösségi rendezvények, amelyek összehozzák a település apraját-nagyját, hiszen azok az idők már elmúltak sajnos, amikor a családtagok, barátok összejöttek a tollfosztásra, vagy a disznóvágásra – jelentette ki a polgármester. – Napjainkban már más módokat kell találni arra, hogy a közösség éljen és működjön.

Czapári Márton azt is elmondta: másik pályázatukból a Kálmán-hegyen, az Orbán-pihenőnél egy úgynevezett végpontot építenek vizesblokkokkal, helyiségekkel, s némi feldolgozó kapacitással, pálinkafőzővel, palackozóval. A revitalizációs pályázatból Tündérkertet hoztak létre őshonos gyümölcsfákkal Kovács Gyula pórszombati erdész, a Tündérkert-program atyja szakmai támogatásával. Mindezen túl telepítettek egy szintén őshonos gyümölcsfajtákból  álló kis gyümölcsöst és egy szőlőskertet bor-, és csemegeszőlőként is fogyasztható, feldolgozható fajtákból.

– Van még helyünk gyümölcsfák telepítésére, ősszel folytatjuk a munkát – jelezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!