Hírek

2017.07.05. 12:01

Enyhébb büntetés a kanizsai gyilkos vádlott-társára

Pécs Egy évvel enyhítette a nagykanizsai emberölés másodrendű vádlottja, büntetését szerdán a Pécsi Törvényszék dr. Makai Lajos vezette büntetőtanácsa.

Arany Gábor

A 2015. október 19-re virradóan történt gyilkosság és más bűncselekmény miatt az első fokon eljáró zalaegerszegi törvényszék tavaly októberben életfogytig tartó fegyházra ítélte a most 32 éves O. Istvánt, míg a bűncselekmény elkövetésében segítségére volt  20 éves U. Vilmos  négy és fél év börtönt kapott.  Az ítélet az ügyész tudomásul vette, míg a O. István elsődlegesen felmentésért, illetve enyhítésért, U. Vilmos pedig enyhítésért fellebbezett.

A pécsi törvényszék másodfokon eljárva  U. Vilmos  büntetését három és fél évre csökkentette, egyebekben az ítéletet helybenhagyta, így azt is, hogy O. István legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. A férfit  nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, magánlaksértés, lopás miatt ítélték el. Fiatal társát kifosztásban és magánlaksértésben mondták ki bűnösnek.

O . István idős, egyedül élő nőkhöz tört be, hogy értékeiket megszerezze. Egyik alkalommal,  2015. október 6-án reggel kifigyelte, amikor a tulajdonos elment és bemászott a Bolyai utcai házba.. Egymillió forint értékű arany ékszert, valamint pénzt, fényképezőgépet, parfümöt vitt el. A ház alsós szintjére is be akart jutni, de a zárva tartott ajtók ebben megakadályozták. Az ott élő idős asszony a történtekből semmit sem vett észre. O. István az ékszereket még aznap szombathelyi zálogházakban adta el 300 ezer forintért. Ezek után O. István 2015. október 19-én hajnali egy óra tájt hátizsákkal, két pár kesztyűvel felszerelkezve indult el a korábban kifigyelt Sugár utcai házhoz, s vele tartott U. Vilmos.

A lakásba a pincén át jutottak be, értékek után kutattak, pakoltak, de a zajra az ott lakó 73 éves asszony felébredt. Ettől U. Vilmos megijedt, az arany ékszerekkel már megpakolt hátizsákot hátrahagyva kifutott a házból, ám O. István vitte volna a zsákmányt, de az idős asszony  belekapaszkodott a ruhájába, hogy visszatartsa, mire a férfi előbb ököllel, majd a betöréshez használt vasrúddal ütötte, végül a lepedővel együtt lerántotta az ágyáról az akkor már eszméletlen nőt. Ez után folytatta a kutatást, ám az asszony magához tért, ekkor O. István párnát szorítva az arcára megfojtotta, aztán kitépte a nő nyakából a láncát, visszahívta társát, azt mondta neki, elaludt az asszony. Összeszedték az értékeket, félmilliónál többet érő arany ékszert, pár százezer forintot, valamint tévét, és távoztak. Az ékszereket aznap délután Szombathelyen zálogházban pénzzé tették.  Az asszony holttestét másnap este találták meg hozzátartozói, a két férfit október 21-én délelőtt fogták el a rendőrök.

Az ítélet szerint a két férfinak meg kell fizetnie 7,6 millió forint bűnügyi költséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!