Hírek

2017.07.28. 16:40

Az életfa motívumaival díszíti a fafaragó a székelykaput

RÁDIHÁZA Erdélyből, a Kovászna megyei Csernátonból érkezett fafaragó iparművész készít székelykaput az egyik helyi asztalosműhelyben.

Korosa Titanilla

Kászoni Attila fafaragó több székelykaput is készített már Magyarországon, látható alkotása Gödöllőn, Kisorosziban, Budapesten, Gyulán, Szegeden (ez hazánk legnagyobb székelykapuja), valamint a zalai Rádiházán is. Utóbbit az elmúlt évben állította. Jelenleg Tófejre készít egy kaput, melyet augusztus elején, a település falunapján avatnak majd fel.

- Tófejnek az erdélyi Gyulakuta a testvértelepülése, e kapcsolat megerősítésére készül a 7 méter hosszú és 5 m magas székelykapu - magyarázta a fafaragó mester. - Ezek Székelyföld jellegzetességei, ott a házaknál is állíttatnak, ahogy az anyagi helyzet engedi, hiszen ez mutatja, hogy a portát székelyek lakják. Ősi jelképről van szó, ma is láthatók több száz éves kapuk mifelénk.

Mint viccesen hozzátette: a tófeji önkormányzat épületéhez készülő kapura is százéves garanciát vállal, akár újra is festi, ha szükség lesz rá.

- Pár éve már nemcsak a házak bejáratához állítják ezeket a kapukat, hanem a települések határába is, hogy a turisták is észrevegyék, székelyek közt járnak - tette hozzá.

Kászoni Attila büszke arra, hogy újabb székelykaput faraghat Magyarországon Fotó: A szerző

A beszélgetés során kiderült, hogy a készülő kapunak mindkét oldalán kifaragja a mester a mintákat, mivel úgynevezett sétálókapu lesz, látszik majd mindkét oldala. Jelenleg a kapu felső részét, a galambdúcot készíti.

- A székelykapu egy életfa mintázatát kapja, ami jelképezi az élet indulását, virágzását, elmúlását. A minta változhat helységtől függően, vagy az alapján, hogy milyet kér a megrendelő, de mifelénk ezt a mintát használjuk.

Kászoni Attila azt is elmondta, hogy foglalkozását tekintve geológus, édesapja bognár volt. Nem akart a román vidéken szakmájában dolgozni, inkább belefogott a fafaragásba, gyerekjátékokat is készített korábban vállalkozóként. A székelykapuk kimunkálása mellett ajándéktárgyakat farag, illetve próbálja mesterségét népszerűsíteni, továbbadni a fiataloknak nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!