Hírek

2017.06.10. 16:11

Trianoni emlékművet avattak Zalaboldogfán

Zalaboldogfa - Falunap keretében avatták fel az újonnan elkészült trianoni emlékművet szombaton Zalaboldogfán.

Magyar Hajnalka

Mint Luter Péter László polgármester elmondta, a faluszépítés jegyében korábban  kialakított szoborkertbe kerülhetett most új emlékmű, a már ott álló I. és II. világháborús mementó mellé. Fontosnak érezték ugyanis, hogy a trianoni döntés történelmi tanulsága ne vesszen el az idő sodrában.

- Végeztem egy kis közvéleménykutatást a fiatalok körében Trianonról, s azt kellett tapasztalnom, hogy volna mit bővíteni az ismereteken. Ez az emlékmű alkalmat teremt arra, hogy rápillantva ma is átgondolhassuk, mi történt az országgal 1920-ban.

Folytatásként a későbbiekben szeretnénk még állítani egy 1848-as emlékművet is, így szinte egy kis történelmi tablót tárna az erre járók szeme elé a szoborkert. Akár egy nyitott könyv. Ide terveztük a játszóteret is, itt a buszmegálló, ahol leszállnak az iskolások, s így alkalom teremtődik arra, hogy a szüleik, nagyszüleik beszéljenek nekik a múltunkról.

Az új emlékmű, mellette jobbról a polgármester, Luter Péter László, balról pedig a tervező, Baki József
Fotó: Katona Tibor

Az emlékállítás költségeinek nagyobb részét az önkormányzat állta, de a Jobbik mozgalom is támogatta a célt. Az emlékmű tervét Baki József készítette, a faragás Monostori János munkája.

Az avatás ünnepélyességét az Apáti Kultúrcsoport és a  Történelmi Vitézi Rend Zalaegerszegi Hadnagysága emelte, továbbá a helyi fiatalok is műsort adtak.

A falunap további kínálatában a környék művészeti csoportjait is megszólító műsor, továbbá gyermekprogram és vendéglátás is szerepelt, az étek a falu közös kondérjában rotyogott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!