Hírek

2017.05.16. 12:54

Szennyvízprojekt: várják a döntést az agglomeráció bővítéséről

ZALASZENTGRÓT - Ha kibővítik a jelenlegi szennyvíz-agglomerációt, akkor valósulhat meg a régóta tervezett csatornázás Zalaszentgróton és Tekenyén.

Császárné Szabó Judit

A zalaszentgróti önkormányzat a legutóbbi ülésén a Zalaszentgrót-Tekenye Szennyvízkezelési Önkormányzati Társulás tavalyi munkájáról szóló beszámoló kapcsán foglalkozott a csatornázással. A társulást 2012. augusztus 1-jén hozták létre, hogy Tekenye teljes területén, Zalaszentgrót zalakoppányi településrészén, az Alkotmány utcában, az Október 23. utcában, valamint a Gyár utca végén kiépítsék a szennyvízvezetéket. A projekt megvalósítására beadott pályázat nem kapott támogatást, jelenleg a Zalavíz Zrt. koordinálja az új pályázat előkészítését.

Baracskai József polgármester az ülésen elmondta, hogy Tekenye 2010-ig Zalaszentgróthoz tartozott, majd önálló községgé vált, s azért utasították el a pályázatot, mert a községet más szennyvíz-agglomerációba sorolták.

A Zalavíz Zrt. megrendelésére elkészült a jelenlegi szennyvíz agglomeráció kibővítésének terve, mely nemcsak Tekenye, hanem Türje csatlakozását is tartalmazza a rendszerhez, tehát mindkét település szennyvizét a zalaszentgróti telepen tisztítanák.

Az előkészítés az engedélyezési eljárás szakaszában van. A szombathelyi Területi Vízgazdálkodási Tanács hozzájárult az agglomeráció tervezett bővítéséhez. A terveket benyújtották az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz. Ha a hiánypótlások után az engedélyt kiadja a főigazgatóság, a Belügyminisztérium dönt az agglomeráció bővítéséről. Ezt követően várhatóan KEHOP pályázatot ad be a Zalavíz Zrt. a projektre, amely 100 százalékos támogatást nyerhet. Zalaszentgróton úgy számolnak, ha minden a tervek szerint alakul, 2018-2020-ban valósulhat meg a fejlesztés.

A beruházás fő műszaki tartalma a meglévő szennyvíztelep felújítása, fejlesztése, Zalaszentgróton három utca és Zalakoppány csatornázása, Tekenye egészének csatornázása, illetve Türje csatlakoztatása. A projekt költségének maximum 5 százalékát rekonstrukciós munkákra tervezik fordítani.

Mivel a fejlesztés régóta húzódik, az önerő biztosítására 2013-ban alakult, 474 tagú víziközmű társulati tagok nagy része nem fizette a beruházáshoz nyitott lakástakarékpénztár havi részleteit, illetve voltak, akik a szerződés felbontását kérelmezték. Baracskai József azt javasolta, hogy a lakástakarékpénztári tagok folytassák a befizetéseket, mert más célokra is fel tudják használni a pénzt, vagy finanszírozni tudják belőle a belső bekötéseket.

Aki egyösszegű hozzájárulást fizetett, és visszakérte, annak visszafizették - erre is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!