Hírek

2017.05.24. 12:07

1500 km-es biciklitúrára indult Ternován Zoltán, akinél 15 éve sclerosis multiplexet állapítottak meg

Célja, hogy felhívja a figyelmet az autoimmun betegségekre, s azt üzeni mindenkinek: Te se add fel!

Keszey Ágnes

Az SM a központi idegrendszert károsító, gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható, az érintettek egy részénél rokkantsághoz vezethet. Az ebben szenvedők maguk is tehetnek arról, hogy minél jobb állapotban éljék életüket – erre szeretné felhívni a figyelmet saját példamutatásával Ternován Zoltán. Hinni, tenni, élni mottóval Esztergomból indult 15 napos országkerülő biciklitúrájára, mely Budapesten ér véget. Keszthelyen kedd este Ruzsics Ferenc köszöntötte őt és a hozzá csatlakozókat, akik szintén az autoimmun betegségekre szeretnék irányítani betegek és egészségesek figyelmét.

Mint minden megállónál, Keszthelyen is aláírás került a túra zászlajára

-2002-ben diagnosztizáltak, úgy kezdődött, hogy a fél arcom egyre jobban zsibbadt. Neurológiai, majd MR-vizsgálat után bebizonyosodott, hogy ez SM. Első körben szteroidot kaptam. Utánaolvastam a betegségnek: ijesztő volt, azt sem tudtam mi fog történni. Kerekesszék, vakság, bármi lehet belőle – idézte fel Ternován Zoltán.

A férfi sokszor és különböző módon próbálta felfogni, megérteni betegségét és megoldást találni. A kezdeti sokkot és ijedtséget aztán tenni akarás és küzdelem váltotta fel.

– Amikor rosszul voltam, akkor a tíz méterre lévő kertkapuig alig tudtam kimenni. Korábban is sportoltam, így azt gondoltam: van más út. Apró lépésekkel kezdtem, aztán mentem egy kilométert, kocogtam egy, majd öt, majd tíz kilométert- mesélte a férfi.

Nem hiszek legyőzhetetlen betegségekben. Többre vagyunk képesek, mint gondolnánk – vallja Ternován Zoltán

Idén már második alkalommal indult el arra a biciklitúrára, mellyel mindenkinek azt szeretné üzenni: Te se add fel!

-1100-1200 kilométeren vagyunk túl, 1500 körül lesz a vége. A leghosszabb napon 145 kilométeres táv után este aikido edzés is volt. Ma 110 kilométert tettünk meg – szólt a biciklitúráról kedden este keszthelyi megállóján a most 52 esztendős Ternován Zoltán.

Középen Ruzsics Ferenc, Ternován Zoltán és az országkerüléshez csatlakozó Törzsök Balázs (b) és Tuli Róbert (j)

Mint mesélte, kihívás nem nagyon volt az országkerülésen, öröm annál több: például amikor csatlakoznak hozzá mások is – mint ahogy ezen a környéken is történt. Úgy fogalmazott: ezek a boldogság pillanatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!