Hírek

2017.05.14. 18:45

A spárga népszerűsítésére indítottak öt évvel ezelőtt gasztrofesztivált

HOSSZÚFALU Egykor a királyi udvarok eledeleként tartották számon, ma leginkább már a zöldségek királyaként tekintünk rá. A spárga nemcsak egészséges étel, de a felhasználhatósága is igen sokrétű.

Gyuricza Ferenc

Többek közt erről is beszélt a már ötödik alkalommal megrendezett spárgafesztivál kapcsán Szobocsán Gabriella főszervező, a helyi közösség elnöke. Mint mondotta, az öt év alatt sikerült elérniük, hogy a spárga már közel ugyanolyan gyakori alapanyaga az ételeknek a Muravidéken, mint bármely más zöldség.

- Ez volt az alapvető szándékunk - mondta a szombati egész napos rendezvény kapcsán Szobocsán Gabriella. - Amikor öt éve az akkori legnagyobb helyi spárgatermelő megkeresett bennünket azzal, hogy tudnánk-e bármi módon segíteni a zöldség népszerűsítésében, teljes mellszélességgel felvállaltuk ennek a gasztronómiai rendezvénynek a lebonyolítását. Öt év alatt eljutottunk arra a szintre, hogy az emberek többsége már keresi a boltokban, az üzletekben és a termelőknél a spárgát, továbbá szívesen használja a mindennapos étkezések során is. Ezért arra biztatjuk a hozzánk látogatókat, hogy ne csak vásárolják, hanem a lehetőségük szerint minél többen ültessenek is spárgát.

Szobocsán Gabriella, a hosszúfalui helyi közösség elnöke (balról), illetve a legnagyobb helyi termelő, a több mint két hektáron gazdálkodó Sarjas Katja a spárga föld alatti, illetve föld feletti, egyaránt fogyasztható részeit mutatja Fotó: Gyuricza Ferenc

Szobocsán Gabriella azt is hozzátette, ma már Hosszúfalu a legnagyobb spárgatermelő közösség a szlovén-magyar határ menti térségben, illetve a Muravidéken. Az elmúlt évben újabb termelők csatlakoztak a meglévők mellé, illetve a spárgával beültetett terület nagysága is nőtt két hektárral. Míg korábban elsősorban kiegészítő jövedelemforrásként szolgált a helyiek számára a spárgatermesztés, addig ma már több olyan család is van a muravidéki településen, amelynek ez a növény biztosítja a megélhetést.

- Ezzel a rendezvénnyel a spárgát, továbbá magát a falut is népszerűsítjük - mondta az egész napos fesztiválról a helyi közösség elnöke. - Bár az időjárás most nem kedvezett, a nap során ötször kaptunk az esőből, ám a korábbi évek sikeres rendezvényeinek is köszönhetően ez már nem befolyásolja a látogatottságot.

A spárgafesztivál célja továbbra sem változott. A kiállítók a spárga hasznosságát és felhasználhatóságát próbálják minél szélesebb körben megismertetni a látogatókkal. Ezt a célt szolgálja a kóstoló és a látványkonyha is. A fesztivál résztvevői 25 olyan ételt kóstolhattak, amely spárga felhasználásával készült, négy termelő pedig arra is vállalkozott, hogy bemutassa tíz különböző étel elkészítésének módját. A spárgát ugyanis gyakorlatilag bármivel lehet párosítani, tavaszi tekercshez, palacsintához, lángoshoz és muffinhoz egyaránt felhasználhatjuk, de hajdinakásával keverve is nagyon ízletes, akárcsak a hagyományos balkáni csevapcsicsával. Ezenfelül öntetekkel és mártásokkal is kiváló étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!