Hírek

2017.04.03. 15:07

Tengernyi mobilja van a zalaszabari férfinak - fotók

Sminktükör, űrkapszula, nyakék, karperec és féltégla. Ilyen érdekes formájú mobiltelefonokat is rejt Daróczi István közel háromezer darabos gyűjteménye.

Bálint Benedek

Öt éve már olvashattak a zalaszabari férfiről, akkor 440 telefon volt a gyűjteményében. Mostanra a lakást valósággal elborították a különféle készülékek. Gyűjtési szenvedélyével már az udvaron szembesülhet a látogató. Négy robogó és autóalkatrészek garmada között találtuk meg az utat a házig, ahol szinte minden konnektorban telefonok töltődtek. Egy ajtó mögött pedig feltárult a mobilbarlang, számtalan egyedi retró telefonnal.

- Az asztali készülékeket alapvetően nem gyűjtöm, de egy régi bányásztelefonnak nem tudtam ellenállni, hiszen az országban is ritkaság - kotorta elő az egyedi darabot a szekrény alól Daróczi István. - A legtöbb telefon vezeték nélküli, a világháló szinte ontja a különböző világcégek elhasznált, lejárt vagy kiselejtezett, de még jól működő darabjait. A másik lelőhelyem a nagykanizsai bolhapiac, ahol olykor nagy kincsekre bukkanok.

A férfi a telefonok történelmébe is alaposan beleásta magát. Elmondta: 33 éve talált gazdára az első mobiltelefon, amelyért valaki 3995 dollárt fizetett. Nem volt éppen kicsi és könnyű eszköz, így a megalkotója a „The Brick” (tégla) becenévvel illette. Az első hazai mobiltelefonhívást 1990. október 15-én Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter bonyolította le, az Egyesült Államok alelnökét hívta fel. Az üzenetküldésre újabb öt évet kellett várni.

- A mobiltelefon használata újfajta etikettet, és modortalanságok egész sorát hozta magával, ezért az ország egyik legnagyobb szolgáltatója külön illemszabály-gyűjteményt adott ki ügyfeleinek - folytatta a gyűjtő. - Ennek értelmében nem illett az utcán sétálva beszélgetni, reggel 9 előtt vagy este 9 után telefonálni, de azt sem ajánlották, hogy éttermekben vagy szórakozóhelyeken beszéljenek a tulajdonosok. A mai fiatalokra ráférne néhány intelem... Olykor a testi épségüket veszélyeztetik, miközben lehajtott fejjel nyomogatják a készülék kijelzőjét.

Daróczi István inkább a nyomógombos, hagyományos készülékekkel foglalkozik, bár néhány érintőképernyős ritkaságot is beszerzett.

- Az egyedi kivitelre utazom, amiből nagyon kevés van, vagy nehéz beszerezni - tette hozzá. - Ehhez kiváló terep a világháló. A bolhapiacok viszont komoly kihívást jelentenek, bár most már sokan ismernek és félreteszik az érdekesebb telefonokat. Heti szinten 40 darabot begyűjtök. Mindegyikhez van töltőm, s az 1992 darabnak több mint nyolcvan százalékát be is lehet kapcsolni. Ezek a legjobb állapotúak, de az egész gyűjtemény közel 2910 mobiltelefont számlál, mellyel megdönthetném egy német férfi Guinness-rekordját, aki 2700 készülékkel rendelkezik. De most arra hajtok, hogy a legtöbb kivételes és jól működő telefont gyűjtsem össze.

A gyártók rengeteg merész és meghökkentő telefonnal rukkoltak elő az évek során. A hölgyeknek készítettek gömbölyű, minőségi kristályokkal kirakott, púderdoboz alakú telefont is, aminek a képernyője egy gombnyomásra tükörré változott. A rúzs és a kavics formájú mobilt is főleg a nők választották, hiszen a táskájukban könnyen elfért. A zalaszabari férfi őriz hat olyan mobilt, amiből az adott cég csak nyolcat készített, de talált kijelző nélküli verziót is. Van egy olyan példánya is, amely soha nem jelent meg a kereskedelmi forgalomban, ugyanis valószínűleg a gyárban szoftverhibás lett.

- De az interneten egy forintért vásároltam már 1995-ös autós kihangosító berendezést is, mely bontatlan csomagolásban érkezett, valószínűleg soha nem szerelték be egyetlen kocsiba sem - mosolygott István. - Még a mobiltelefontartó dobozokért és a nejlonzacskókért is fizetek, nekem ez jelent boldogságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!