Hírek

2017.04.20. 18:50

Öt százalékra csökkenhet a hal és az internet áfája

Budapest - Az önkormányzatok rövid távon biztosan számíthatnak a közfoglalkoztatási rendszer fenntartására.

Osváth Sarolta

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta ezt lapunk kérdésére tegnap, szokásos sajtótájékoztatóján. Kormányzati körökből származó információ alapján kértünk reakciót: valóban tervezi-e a kabinet a közfoglalkoztatottak számának csökkentését, és ha igen, milyen körben, illetve milyen mértékben?

A miniszter megerősítette: a kormányzati szándék a közmunkában foglalkoztatottak egy részének mielőbbi visszavezetése a munka világába. Rövid távon - 2017-18-ban - azonban még nem terveznek érdemi változásokat a közmunka területén. Mint elmondta: a közfoglalkoztatottak jelenlegi, 210 ezres létszámából az önkormányzatok körülbelül 100 ezer főt foglalkoztatnak valamilyen formában. A kormány szerint az önkormányzatok számára meg kell hagyni a közfoglalkoztatást, de számukra is fontos lesz, hogy kiszolgálják a helyi vállalkozások munkaerőigényeit és az alkalmas munkavállalókat oda irányítsák. De ha baj, válság van, akkor segítsenek, és nyújtsanak több közmunka-lehetőséget.

Kerecsenyben közel 30 közmunkás dolgozik az önkormányzat földjein, a képen Bogdán Tamás és Lajos. A megtermelt javakat értékesítik is. Nemrég burgonyavető géppel gyarapodott az eszközállomány Fotó: Pásztor András

Zala megyében is számos olyan önkormányzati projekt (növénytermesztés, állattenyésztés, kisüzemi termékfeldolgozás) működik, melyekben a települések közfoglalkoztatottakat dolgoztatnak, az önkormányzatok szerint nagy hatékonysággal - vetettük közbe. Sőt, sok helyen a közfoglalkoztatott kulcsember a település működtetésében. Ezek szerint az önkormányzatok a továbbiakban is számolhatnak hasonló munkaerővel?

Lázár János szerint a létszám szűkítése az állami szektorban dolgozó közmunkásokat érinti, innét kívánnak öt év alatt mintegy 50 ezer főt visszairányítani a munkaerőpiacra. Ezt a 2017-18-as béremelések is ösztönzik - tette hozzá -, és a folyamatnak már ma is látni jeleit: megkezdődött az átrendeződés, a közfoglalkoztatottak számára is vonzóbb lesz a munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A miniszter a sajtótájékoztatón beszámolt az egy hét alatt lezajlott négy kormányülés döntéseiről. Legfontosabbként emelte ki, hogy elfogadták a 2018-as költségvetés tervezetét és már át is küldték a Költségvetési Tanácsnak. Az előterjesztést május elején kezdi tárgyalni az Országgyűlés, és június közepéig el is fogadhatja. Ez azt jelenti, hogy az ország gazdaságilag stabil és a kormány kiszámítható feltételeket biztosít. A 2018-as büdzsét a munkából élők költségvetésének nevezte.

Bejelentette, hogy várhatóan 5 százalékra csökken a hal és az internet áfája, és tovább egyszerűsödik az adórendszer. Tájékoztatott, hogy egyelőre elhalasztják a hazai kiskereskedelemben tervezett változtatásokat.

- Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával, mert „sok barátjuk van" minden szinten - magyarázta, ezért a gazdasági kabinet úgy döntött, folytatni kell a tárgyalásokat a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel.

A miniszter kifejtette, hogy rendkívül nagy nyomás nehezedik Brüsszel részéről Magyarországra a migránspolitika miatt, ezért is fontos a nemzeti konzultáció eredménye. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az Unió iránt, ahonnét nem kilépni akar, hanem a V4-ekkel közösen átalakítani szeretné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!