Hírek

2017.03.12. 19:40

Az összefogás egetrengető ereje

Hodos - Az ország újkori történetének egyik fontos eseménye, s egyben a nemzeti identitás egyik alapköve is - ezekkel a szavakkal jellemezte 1848 márciusának idusát ünnepi beszédében Román Szilvia, a hodosi magyar nemzetségi közösség elnöke.

Gyuricza Ferenc

A Muravidéken már a mögöttünk hagyott hét végén elkezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadság tiszteletére szervezett ünnepségsorozat, és a hagyományok szerint először az őrvidéki Hodoson emlékeztek a 169 éve történtekre.

Román Szilvia, a hodosi magyar nemzetiségi közösség elnöke
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója lett, az önvédelmi harcával pedig a nemzeti mitológia részévé vált - sorolta tovább a korabeli események ismertetése kapcsán Román Szilvia, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar forradalom ügyét az összefogás egetrengető ereje vitte sikerre, így 1848 márciusára joggal lehet büszke minden magyar, éljen akár a mai országhatáron belül, vagy azon kívül.

A Muravidéken vasárnap két további helyszínen, a szintén őrségi Domonkosfán és Kapcán is megünnepelték a márciusi forradalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!