Hírek

2017.03.20. 13:42

Híres szülöttek, mai adósságteher - Gelsén a bezárt fürdő megnyitása hozhatna további fellendülést

Gelse – „Heten vannak, mint a gelsei ördögök!” Kossuth és Szemere kormánybiztosa volt, halálra ítélték A Vörös Hadsereg főparancsnokaként, a felvidéki sikeres hadjárat egyik irányítója, külföldön halt meg, hamvai a Kreml falában nyugszanak

Győrffy István

Állatidomár, szakmai pályafutásának csúcspontja, a hétszeres Oscar-díjas Távol Afrikától című film, ebben az ő oroszlánjai szerepeltek Évek óta üresen áll a közel milliárdos fürdőkomplexum, de ma is olyan állapotban, mintha csak a reggeli nyitásra várnának Hogy mi a közös a felsoroltakban? Gelse, a Principális csatorna völgyének faluja történelméhez, de jelenéhez is hozzátartoznak. A mikéntről Szegedi Ferenc polgármesterrel, turisztikai sorozatunk vendéglátójával beszélgetünk, a helyszíneket Kálóczi Irmával az önkormányzat főmunkatársával és Kantó Tiborral a faluszervezetek munkavezetőjével járjuk be.

- Azt, hogy Gelse az ország egyik legszebb faluja nem elfogultságból mondom, erről papírunk is van. Gelse nyerte el ugyanis a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny országos első helyezését 2008-ban. A kudarcok ellenére tovább szépítettük a falunkat, bár most is cipeljük az igen nehéz terhünket. A 2012-ben bezárt fürdőnket továbbra sem sikerült megnyitni, s emiatt nem tudjuk igazán kihasználni más turisztikai létesítményeinket sem – mondja a polgármester.

Mint a korábbi híradásokból már ismert, évekkel ezelőtt, pályázati segítséggel fürdőkomplexumot épített Gelse. A milliárdos beruházást 2007 karácsonyára nyitották meg, majd, miután nem tudták a hiteleket törleszteni, s a fürdő is veszteséget termelt, a falu kénytelen volt öncsődöt jelenteni. A fürdő a Magyar Fejlesztési Banké lett, jelenleg a bank cége, a Magyar Követeléskezelő Zrt. próbálja értékesíteni a létesítményt.

- A termálkút az önkormányzaté, a fürdőben csak karbantartási munkát végezhetünk. Van a létesítményben tanmedence, de nem folytathatunk benne még úszás oktatást sem, pedig erre kormányprogramot hirdettek. Amíg működött a fürdő a mi csemetéinken túl Zalaszentbalázsról, Csapiból, Felsőrajkról, de még  Murakeresztúrról, és Pacsáról is ide hozták a tanulókat úszni tanulni. Korában az alpolgármesterség mellett én vezettem a fürdő üzemeltetését. Igaz, veszteségesek voltunk, de az eredmények már javultak. A falu anyagilag egyenesbe jött, viszont a fürdőnél nem vagyunk birtokon belül. Még a kormányfőhöz is elmentünk segítségért, s kérjük az országgyűlési képviselőinket is, hogy segítsenek, de egyelőre nem történik semmi, a bank bezárva tartja a létesítményt – így Szegedi Ferenc.

- Azt kérdezte egyszer a bank embere, hogy mennyi idő kellene ahhoz, hogy újraindítsuk a fürdést. Két hét, válaszoltam. Nem hitte, de azóta sem láttuk  itt – mondja Kantó Tibor, miközben megmutatja a komplexumot, ami tényleg úgy néz ki, mintha csak takarítás utáni feltöltésre várnának a medencék, nyitásra a wellness szolgáltatások.

Nézzük, mit rejt még a vendég számára Gelse? A falu közepén,  1786-ban, késő barokk stílusban emelt templom körül, többhektáros park várja a vendégeket sport létesítményekkel, pihenő helyekkel, játszótérrel. Az impozáns teret egyik oldalról az iskola, a fürdő, a főutca felől pedig a felújított Sebestyén kúria, az óvoda,  a könyvtár, s a Hét vezér turista szálló zárja le. A szálló mögött kemencetér, mellette a sportöltöző található.

- Jól szerepel a focicsapatunk a csoportjában, a fiuk szeretnének feljutni a megyei első osztályba. A többi civil szervezetünk is jól működik, a tűzoltóink például az első vonalban teljesítenek szolgálatot, bármikor riaszthatók, s a környékre is vonulnak ha baj van. A turizmus szempontjából is fontos, hogy e téren ilyen szinten tejesítenek. A Princivil Értékteremtő Egyesületünk az értékmegőrzést vállalja, de említhetném az Őszikék  Pávakört, vagy a szőlészeket, akik a március eleji borversenyen negyven mintával jeleskedtek  – mondja a polgármester.

A temetőben – március 15. -e előtti napon voltunk a faluban – megnézzük Csertán Sándor negyvennyolcas hős sírkövét, akit 55 évesen ragadott el a halál. A kormánybiztost kötél általi halálra ítélték, s Deák Ferenc közbenjárására változtatták meg az ítéletet hatévi várfogságra. Haláláig, 1864-ig  gelsei birtokán gazdálkodott.

A Principális völgyét lezáró dombvonulaton találhatók Gelse szőlőhegyei. Először az Öreghegyre megyünk fel, Kálóczi Irma mondja is, hogy mindenki mindig ide hozza vendégeit, pedig a többi hegy, például a Kökényes hegy, a Pajhegy, vagy a Pokoli hegy is látványos, sőt talán kevesebb az elhagyott kert.

-A Pokoli hegyen élt az Ördögh család, aki  a monda szerint az itteni erősség várkapitánya  volt, s hét fiuk született. Amikor a törökök megtámadták Gelsét, az Ördögh fiuk siettek a falu védelmére, s elverték a támadókat. Kerecseny felé még ma is Törökcsapásnak hívnak egy dűlőrészt. A faluban, a parkban nagyon szép faragott emléke van a balladának. Alkotója Doszpot Ferenc gelsei fafaragó művész – mondja Kálóczi Irma. Az innét származó „Heten vannak, mint a gelsei ördögök!” mondást szinte az egész  ország  ismeri.

Elérkezünk a hegyen egy hollywoodi világhíresség kertjéhez. A gelsei Sebestyén család leszármazottja ugyanis az a Will Hubert Géza állatidomár, akinek  csodálatos produkcióit hétszer ismerték el az „Év állatszereplő tulajdonosa-idomárja” címmel, mely a szakma Oscar-díját jelenti.

- Will Hubert most nyolcvanhárom éves.  A rendszerváltás után a kárpótlási földjeiből itt, a hegyen építtetett egy nagy házat, s korábban évente többször is itthon volt. Az idén még nem jött haza - mondja Kálóczi Irma. Legnagyobb sikerét a Távol Afrikától filmmel aratta, ami hét Oszkárt is elnyert. A jókora telket a kerítés mellett hatalmasra nőtt bokrok, nagy kapuk takarják el a kíváncsiskodók elől.

Kantó Tibor megáll egy hajléknál, melynek kertjében méhkaptárok sorakoznak.

- Megnézem van-e elég vizük a bogaraknak – mondja. Kiderül, hetven méh családot gondoz, s Gelsén hagyománya van a méhészetnek. Néhányan ennél több családdal méhészkednek. Egyelőre helyi termékként még nem éri meg az értékesítés, de ha beindulna újra a fürdő, és sokan jönnének a faluba, az ezen a téren is változást hozhatna.

Pajhegyen azért is érdemes volt szétnézni, mert ott több kanizsai vállalkozó építkezett, német családok is letelepedtek már.  Legutóbb  pedig egy vonyarcvashegyi fiatalember vett magának házat egy német családtól. A faluban több mint húsz külföldi család él.

Az 1920-as években ezerhétszáz lakosa is volt a falunak, ma 1074-en lakják. Híres szülöttei között tudjuk még Landler Jenő jogászt, aki a Tanácsköztársaság egyik vezetője, sőt a Vörös Hadsereg főparancsnoka is volt. A bukás után Ausztriába emigrált, s Cannesben szívelégtelenségben halt meg 1928-ban. Ebben az időszakban 28 iparost jegyeztek fel, 80 lóerős gőzmalma, szódavízgyártó üzeme, három vegyes-, valamint két fa- és építőanyag kereskedése és egy borkereskedője volt Gelsének.  A zsidóüldözések hatására a II. világháború után szinte teljesen eltűnt az iparos és kereskedő réteg.

Ma, a már létező fürdő az, ami nagyot lendíthetne Gelse turizmusán, hiszen ez innét nem vihető el. Nem szabadna hagyni lepusztulni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!