Hírek

2017.02.22. 14:53

A nagykanizsai fiatal esküelőmondóként bizonyított

Nagykanizsa - Sport és hivatástudat. A készenlétirendőr-képzésben résztvevő Vörös Gábor próbaidős rendőr őrmester esküelőmondóként Budapesten már bizonyította a rátermettségét.

Benedek Bálint

A fiatal két éve a Batthyány-gimnáziumban érettségizett, s mivel nővére, Viktória rendőrként szolgál, úgy érezte, ez a hivatás neki is testhezálló lenne. Gábor fizikailag kitűnő állapotban volt, hiszen gyerekként az úszást, a vízilabdát és a karatét is kipróbálta, míg néhány éve a vitorlázás szerelmese lett. Olyannyira, hogy két éve nyolcméteres hajójával egyedül megkerülte a Balatont.

- Embert próbáló feladat volt, de az édesapámtól megtanultam a kitartást és nem adtam fel - mesélte Vörös Gábor. - Végül 14 óra 22 perces idővel a negyedik helyet szereztem meg. Itt azonban nem állok meg, tavasszal, ha a munkahelyem is támogatja, folytatom a sportot. Mindent önszorgalomból, autodidakta módon sajátítottam el, nagy álmom, hogy Fa Nándorhoz hasonlóan megkerüljem a Földet.

A fiatal próbaidős rendőr őrmestert legutóbb komoly megtiszteltetés érte, hiszen a készenléti rendőrök esküelőmondójának választották.

- Az ország több pontjáról 532 fő tette le az esküt Orbán Viktor miniszterelnök előtt, ami szintén komoly kihívást jelentett - mesélte Gábor. - Több meghallgatáson is szerepeltem, végül, bár nem árulták el, talán az orgánumom és a jó hangsúlyozás miatt esett rám a választás. A családtagokkal együtt több mint kétezren voltak a teremben. A társaim szerint kiválóan teljesítettem, amihez Orbán Viktor is gratulált, ennél nagyobb elismerés nem is érhetett volna. Iskolásként sok versmondó versenyen jártam, ez sokat segített abban, hogy a körülbelül tízsoros, ötmondatos szöveget a lehető legjobban elmondjam.

Vörös Gábor gyermekként versmondó versenyeken is indult, ez segíthetett az eskü előmondásában Fotó: Szakony Attila

Hollósi Gábor rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: a képzés, melyen Vörös Gábor próbaidős rendőr őrmester részt vesz, még tavaly november 2-án kezdődött. A képzés 5+1 hónapos. Öt hónapig őr-járőrtárs részszak-képesítésre felkészítő iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzésen vesznek részt a beiskolázottak. Az eredményes részszak-képesítő vizsgát követően a feladatellátás specialitásának megfelelő 160 órás kiegészítő határvadász ismereteket feldolgozó képzéssel zárulnak a felvettek tanulmányai. A képzés 2017. április 28-án zárul, ezt követően mindenki a mostani kinevezési helyén, vélhetően május 2-án kezdi meg tényleges szolgálatát.

A kormány még 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, melynek megvalósításaként a korábbi határrendészeti igazgatóság mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítottak fel, a határvadász bevetési osztályok száma pedig hétről tizenötre bővül. A határvadászképzésre folyamatosan lehet jelentkezni, a pályázatokat mindaddig várja a rendőrség, amíg a 3000 fős létszámkeret erre lehetőséget biztosít. A folyamatos toborzás eredményeként, gördülő rendszerben, ütemezetten indulnak a képzések. Fő célkitűzés a rendőri szolgálat ellátásához szükséges kompetenciák kialakítása és fejlesztése. Az egyes modulok végén szervezett vizsgák lehetővé teszik a rendőr tiszthelyettes szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányok folytatását is.

Az őr-járőrtárs részszak-képesítéssel rendelkező hivatásos állományú rendőrök májustól a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályai állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak végre.

- Gábor egy jó előképzettséggel rendelkező, a választott hivatáshoz elhivatottságot érző képzési csoport tagja - tette hozzá a rendőr ezredes. - A fiatalt esküelőmondónak a 20 képzési csoportból, csoportonként kijelölt lehetséges eskümondó közül, rátermettség, orgánum, alakiság, habitus alapján választották ki.

Ha Vörös Gábornak a sok tennivalója mellett még marad ideje, azt gyakran a természetben tölti, hiszen másik kedvenc időtöltése a vadászat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!