Hírek

2017.02.17. 20:05

Öt zalai természetvédelmi szervezet játéka (nem csak) gyerekeknek

Zalaegerszeg - Nem egyszerű feladat kapcsolatot találni a cselekvő természetvédelem és a modern kor elsősorban már virtuálisan élő embere között - öt zalai zöld szervezet abban bízik, hogy talált egy megoldást.

Varga Andor

A megyeszékhelyi Zöld Zala Természetvédő Egyesület és Göcsej Természetvédelmi Alapítvány, az orosztonyi székhelyű Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a keszthelyi Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület, illetve a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület közös felhívással keres meg a napokban iskolákat: a hóvirágállomány felmérésében kérve segítséget elsősorban (de nem csak) gyerekektől.

A mellékelt hóvirágfotót tavaly, valahol Zalalövő térségében készítette Óvári Miklós. Hasonló felvételeket várnak a szervezők Fotó: Óvári Miklós, archív/Pezzetta Umberto

- A hóvirágot 2017-re országos internetes szavazás keretében az év vadvirágának választottuk - kezdte az ötletgazda Óvári Miklós, a Zöld Zala egyesület elnöke. - Kapóra jött ez az eredmény, hiszen a növény a megyénkben egyáltalán nem ritka. Ezzel együtt a 2005-ös uniós csatlakozás óta nálunk is védett (10 ezer forint eszmei értékkel), hiszen a kontinens más részein már eltűnőben van. Az ötletünk pedig arról szól, hogy próbáljuk meg megnyerni a természetvédelem ügyének azokat a gyerekeket és fiatalokat, akik az okostelefonok, -fényképezőgépek vagy az internet használatát tökéletesen ismerik, de "cserébe" a természetben nem járnak szinte soha. Nagy játékra, a zalai hóvirágállomány közös felmérésére hívjuk őket.

Óvári Miklós

A részvétel nem bonyolult. Elég egy kirándulást tenni valamely közeli erdőbe (a virágok megtalálásában a helyismerettel bíró pedagógusok, szülők, nagyszülők sokat segíthetnek), majd lefényképezni a tavasz hírnökeit. Az okostelefon és -fényképezőgép a fotóhoz elmenti a készítésének koordinátáit is (aki esetleg "sima" fényképezőgéppel dolgozik, az az interneten utánanézhet az adatoknak), a felvételt pedig ímélben be kell küldeni a [email protected] címre. A hóvirág a következő két-három hétben nyílik, az akció szervezői is ez idő alatt várják a felvételeket.

- Zárásként konferenciát szervezünk majd a hóvirágról, a legügyesebb "virágvadászok" ennek keretében ajándékokat kapnak - folytatta Óvári Miklós. - A gyerekek (vagy akár felnőttek, hiszen ők is részt vehetnek) "megmozgatásán" túl pedig az akció gyakorlati haszna lesz az is, hogy beérkező adatokkal frissíteni, aktualizálni tudjuk a hóvirág zalai elterjedéséről szóló adatbázisunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!