Hírek

2017.02.22. 14:34

Csatlakoznak a Mária-úthoz, hogy erősödjön a vallási turizmus

Iharos, Pogányszentpéter – Mindkét somogyi település történetében jelen volt a Mária-tiszteletéről híres pálos rend. Erre alapozva csatlakoznak a falvak a Mária-úthoz, illetve az azt fenntartó egyesüléshez.

Horváth-Balogh Attila

A két polgármester, Horváth Győző és Kardos Györgyi ugyanis azt szeretnék, ha Iharoson és Pogányszentpéteren is erősödne a vallási turizmus. Ehhez kapcsolódóan számos fejlesztés megvalósítását tervezik, uniós és hazai források bevonásával.

– A két önkormányzat csatlakozik a Mária-úthoz, ez ügyben már történtek is egyeztetések – hallottuk Horváth Győzőtől, Iharos polgármesteréről. – A Mária Út Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze az ausztriai Mariazell-től az erdélyi Csíksomlyóig, valamint a lengyel Czestochowa-tól a bosznia-hercegovinai Medjugorje-ig. Mindkét főág körülbelül 1400 kilométer hosszú. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek zarándokhelyeket, természeti-, épített-, és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába. Somogyban az első település, ahol belép a Mária-út a megyébe, Pogányszentpéter, Iharos pedig első szálláshelyként szeretne a Mária-út része lenni. (Azt gondoljuk, hogy a két legközelebbi Mária-kegyhely, a zalai Homokkomárom és a somogyi Segesd között e szerepkörhöz pont jó helyen vagyunk...) Ehhez a templom mögötti volt iskolaépületet alakítanánk át zarándokszállássá, amihez uniós pályázati pénzt szeretnénk igénybe venni a Mária-út Közhasznú Egyesület segítségével.

Lőczi Jánosné helyettesítő sekrestyés és Horváth Győző polgármester az iharosi templom előtt, melynek felújítása elengedhetetlenül szükséges a vallási turizmus erősítéséhez Fotó: Szakony Attila

A polgármester rámutatott: a zarándokhely-funkcióra már évek óta készülnek, létrehoztak például a volt községháza épületében egy pálos kiállítást. A pálosok egyébként misét is szoktak tartani Iharoson, a Szent László-napon és szintén a részvételükkel lelki napot rendeznek ősszel.

Pogányszentpéter polgármestere, Kardos Györgyi pedig azt mondta: a település zártkerti részén pálos kolostor rejtőzik, ők ennek a feltárásához és megóvásához szeretnének segítséget kérni, konzorciumot alkotva a pálos renddel, a Civil Régészeti Alappal és a Nemzeti Múzeummal.

– Még az idén ki akarunk alakítani egy zarándokutat, amely a faluközpontból indulna. Ott emlékhelyet hoznánk létre, amit szeptemberben, a Mária-búcsú napján avatnánk fel és a pálosok áldanák meg mise keretében – mondta a polgármester. – Ezt követően a helyiek és a pálos szerzetesek együtt felsétálnak a kolostorromhoz. Hogy ennek feltárása mikor indulhat és milyen támogatásból, az már tényleg a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!