Hírek

2017.01.30. 14:57

Januárban majdnem 2800 tonna só fogyott!

Legjobb lenne már végleg elbúcsúztatni az idei telet, olyan hosszú és hideg volt a január. A hét végére enyhülést jósolnak, bár a február is okozhat még meglepetéseket.

Hajdu Péter

A télbúcsúztató reményében érdeklődtünk az állami közútfenntartótól, hogy január végéig mennyi sót kellett elhasználni, és mekkora erőket kellett mozgósítani a közlekedés biztonságos fenntartása érdekében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kapott válasz szerint, ami a havazást illeti, nem volt ez olyan nagy tél. Január 13-án esett mintegy 15-18 centiméteres hó, amit jelentős esőzés előzött meg. A havazás intenzív volt, és a hőmérséklet-változás hatására változó állagú csapadék: havas eső, tapadó nehéz hó, helyenként kisebb ónos eső hullott. Azt követően jellemző volt a folyamatos mínusz 5-15 fok közötti hőmérséklet, s ennek hatására a leesett hó megmaradt, a burkolaton jelentősebb csapadék nélkül is folyamatosan alakultak ki olyan légköri lecsapódások, melyek síkosságot, hólepelt eredményeztek, írta a Közút. Hozzátették: a burkolatok síkosságmentesítése szinte rendszeres közútkezelői jelenlétet igényelt.

A 13-i havazás intenzitása és a csapadék állapota miatt a teljes megyei eszközállományt mozgósítani kellett. A hat mérnökséget tekintve 24 órán át ez 50 kombinált eszköz egyidejű bevetését jelentette. A havazás ideje alatt a megyében mintegy 20 lehívható gépet is bevetettek az alsóbbrendű utak folyamatos tisztítása érdekében. Január 1-13 között a megye állami úthálózatán és az M7-M70 autópálya két mérnökségi szakaszán összesen 285 alkalommal vonult ki a hálózatra kombinált eszköz, január 13-15 között pedig 279 alkalommal történt hasonló gépkivonulás a megyében. A január 15-30 közötti időszakban 162 kivonulás történt, melyek során teljes úthálózat vagy egyes szakaszok síkosságmentesítését kellett elvégezni. Az év első hónapjában 2765 tonna sót és 172487 liter CaCl oldatot használtak fel az utak síkosságmentesítésére. A dolgozók a nap 24 órájában folyamatosan 12 órás váltásokban végzik munkájukat – kaptuk a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!