Hírek

2017.01.18. 15:53

Elkezdték a gallyazást

Nagykanizsa – Elkezdődött a téli gallyazások időszaka, a városüzemeltető társaság egyrészt saját emelőkosaras járművel és alvállalkozó bevonásával végzi a munkát.

Pásztor András

Mint azt Fitos István, a városüzemeltető társaság vezérigazgatója elmondta: az idén nemcsak a közterületeken lévő fákat vágják vissza, hanem a köztemető állományát is.

– Az elmúlt években a temetői hársfasorral nem igazán foglalkozott senki, így ezek a fák közel 30 méteresre nőttek – említette a vezérigazgató, aki hozzátette: most körülbelül 15 méteresre vágják vissza a fákat. A gallyazási munkálatokat nemcsak saját emelőkosaras járművel végezzük, hanem alvállalkozót is bevontunk a munkába. A kisebb méretű fákat, például a Bajcsy-Zsilinszky utcában lévő ostorfákat egy létrával dolgozó csapat rendezi.

Knausz József éppen a temetőben vágta vissza a hatalmasra nőtt fák ágait Fotó: Szakony Attila

Fitos István jelezte: először a város déli részén, majd a keleti, északi és nyugati városrészben végzik el a gallyazási munkát.

– Fák visszavágására, gallyazására a lakosság is tehet javaslatot, például ha épületet veszélyeztet vagy egyéb balesetveszély áll fenn – mondta a vezérigazgató, aki azonban hozzátette: ezen lakossági bejelentéseket minden esetben kertészmérnök vizsgálja meg egy helyszíni szemle keretében. Ha az igény jogos, de a fa kivágása vagy gallyazása engedélyköteles, akkor hónapok is eltelhetnek a szükséges papírok beszerzéséig, éppen ezért gyakran előfordul, hogy csak a következő vegetációs időszakban kerül sor a munkára. Mindezt azért fontos elmondani, mert ilyenkor, amikor látják a gallyazási munkákat, rengeteg lakossági bejelentés érkezik hozzánk és sokszor bizony nem értik az emberek, miért nem végezzük el egyik napról a másikra a feladatot.

Mint megtudtuk: a városüzemeltető társaság a kivágott fákat, levágott gallyakat  az állatvásártérre viszi, ahol felhasogatják. Az így összegyűlt fával elsősorban saját telephelyeit fűti a társaság, valamint időnként még szociális célra is jut belőle a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!