Hírek

2016.12.05. 20:51

Sok pénzt értek a trükkök

Zalaegerszeg - A könyvelő csapolta meg a rábízott cégek számláit, a gazdasági ügyintéző pedig a házi pénztárat dézsmálta meg.

Arany Gábor

Mondhatni, a pénzszerzés szokványos esetei, de hogy valaki a börtönben ülve csapja be áldozatát, azért az nem szokványos.

A napokban emeltek vádat a bevezetőben említett ügyekben. A rablás miatt a márianosztrai börtönben ülő, 31 éves, budapesti R. Tamás ez év május 27-én délután a hozzátartozói kapcsolattartás miatt nála lévő telefonról véletlenszerűen tárcsázott egy számot. A felhívott nagykanizsai nővel elhitette, hogy kisorsolták és 150 ezer forintot nyert.

Ennek átvételéhez az általa diktált kódokat kell aktiválni egy ATM-en. A nő eleget tett az utasításnak és 10 perc alatt ötször töltött fel pénzt, összesen 53 ezer forintot az R. Tamás által megadott telefonszámra. A férfi ellen csalás vétsége miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.Könyvelőként dolgozott az egerszegi P. Julia, aki munkája révén több cég számláihoz is hozzáférési jogosultsággal bírt. Ezt kihasználva rendszeresen különböző összegeket utalt saját folyószámlájára.

Megtévesztésül ezeket különféle adók és közterhek befizetéseinek tüntette fel. Egy mezőgazdasági vállalkozás számlájáról ily módon 2004 februárjától 2008 decemberéig 16,5 millió forintot utalt magának. A másik, általa könyvelt vállalkozás számláját bő kilenc éven át fosztogatta, 42 millió forintot utalva magának. A harmadik vállalkozásnak 33,5 millió forintja bánta P. Julia ténykedését. A negyvenes éveiben járó volt könyvelő a 92 millió forintos kárból eddig közel 34 millió forintot megtérített.

Az egerszegi járási és nyomozó ügyészség három rendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással vádolta meg. Kisvárosi könyvtár gazdasági ügyintézője volt 2007-től a most 56 éves N. Mária. Feladatai közé tartozott egyebek mellett a házipénztár kezelése, a napi bevételekről jelentés készítése. A nő 2013 július közepétől havi-kéthavi rendszerességgel több napi pénztárjelentéssel nem számolt el, a bevételt saját céljaira fordította.

Két év alatt 671 ezer forinttal károsította meg munkahelyét. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a nő ellen folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a keszthelyi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!