Hírek

2016.12.09. 21:45

Egy lépéssel közelebb

Zalaegerszeg - Újabb fordulóponthoz érkezett a megye szempontjából kiemelten fontos M9-es autóút megvalósítása, a Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakasz tervezésére ugyanis kiírták a nyílt közbeszerzési eljárást.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a beruházást koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. jelentette be, s ezzel egy időben a felhívás megjelent a Közbeszerzési Értesítőben is. A tervezésre csak azok a cégek vagy vállalkozók jelentkezhetnek, melyek a megelőző három üzleti évben minimum 1,1 milliárd nettó árbevételre tettek szert, s ebből az összegből legalább 800 millió forint hasonló utak tervezéséből származott. A kritériumoknak megfelelők jövő év január 16-ig nyújthatják be az ajánlataikat.

A NIF Zrt. által a pályázati dokumentumban szintén közzétett térkép szerint az M9-es autóút Vasvár és Zalaegerszeg közé tervezett szakasza 30 kilométer hosszú lesz, és ennek körülbelül a kétharmada érinti Zalát.

A tervek szerint északról Győrvár után lép be Zalába az út
Grafika: NIF

A tervezett gyorsforgalmi út Győrvár elhagyását követően, a 74-es út nyomvonala mellett lép be megyénkbe, onnan Gősfát, Lakhegyet és Vasboldogasszonyt nyugatról, Nagypálit, Zalaszentivánt, valamint Alibánfát keletről, Nemesapátit és Alsónemesapátit pedig nyugatról elkerülve, Zalaegerszeg közelében halad déli irányba. A jelenleg tervezett szakasz Misefáig tart, majd a gyorsforgalmi úthálózat onnan a jelenlegi elképzelések szerint már két irányban halad tovább, hiszen az M9-es autóúthoz ebben a térségben fog a majdani M75-ös autóút is csatlakozni.

Az M9-es autóút - amelynek első számú célja, hogy az észak-dél irányú közúti összeköttetést valósítsa meg a dunántúli régióban - az európai kontinenst behálózó úgynevezett TEN-T rendszernek lesz a része. A most tervezés alá kerülő szakasz kétszer kétsávos lesz, a közlekedés biztonságát pedig többek között fizikai elválasztó elemekkel segítik majd elő.

A tervezett beruházás az Európai Unió és a magyar állam közös finanszírozásával valósul meg, ám a konkrét kiviteli munkák kezdetéről és befejezéséről egyelőre nincs információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!