Hírek

2016.12.29. 18:55

A ragadozókat keresik

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a zalai Natura 2000-es erdőkben végeznek felmérést a megyeszékhelyi Göcsej Természetvédelmi Alapítvány szakemberei.

Varga Andor

A munka a héten indult, a Nagykapornaki-erdőben, ahol főleg ragadozó és egyéb nagytestű madarak fészkei után kutattak, hiszen az ilyen állatok jelenléte (vagy épp elköltözése...) is árulkodik az erdők minőségéről.

Darázsi Zsolt, a Göcsej alapítvány elnöke elmondta: öt zalai erdő (a Csácsi-, a Nagykapornaki-, a szintén utóbbi település közelében található Remetekert, valamint a zalakomári Csörge-berek, illetve a Vétyemi-erdő Csömödértől nem messze) tartozik Zala megyében a Natura 2000-es kategóriába. (Utóbbi az Európai Unió által létrehozott ökológiai hálózat, melynek célja a közösségi jelentőségű élőhelyek megóvása.)

A felmérést végző természetvédelmi szakértők a Nagykapornaki-erdőben (balról): Benke Szabolcs, dr. Klein Ákos, Óvári Miklós, Zalai Béla, Oszkocsik Zoltán, dr. Illyés Zoltán és Lövei Gergő Fotó: Darázsi Zsolt

- Praktikus oka van, hogy most, télen a nagyobb testű madarakat keressük - fogalmazott Darázsi Zsolt. - Ilyenkor ugyanis nincs lomb a fákon, így könnyebb megtalálni például a fekete gólya fészkét. A most fellelt lakásokhoz" nyáron majd visszatérünk hiszen a teljességhez tudnunk kell azt is, hogy az adott fészkek lakottak-e.

Az első tapasztalataink egyébként nem túl szívderítők: két nap alatt kétszer két hektárt jártunk le a kollégákkal, az első napon hat fészket találtunk, a másodikon pedig egyet sem. Nagyon kevés az öregnek nevezhető, 60 évesnél idősebb erdő, és ami van is, borzasztóan ritkított, melyekben már ezek a madarak nem érzik jól magukat. A következő felmérőutak talán jobb eredményeket hoznak.

A ragadozók ügyesen elrejtik fészkeiket, azok szinte csak csupasz ágak közt vehetők észre

Nyáron egyébként a harkályféléket is megszámolják majd az erdőkben a Göcsej munkatársai, illetve külön figyelmet fordítanak az örvös légykapó nevű madárra, mely Natura 2000-es jelölőfaj. Utóbbi közösségi jelentőségű madár, élőhelyei mind bekerültek a hálózatba.

- Kifejezetten az öreg erdők madaráról van szó: általában kidőlt, de mindenképpen odvas fákban fészkel - folytatta az elnök. - Remélhetőleg találunk belőle a vizsgálat alá vont zalai erdőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!