Hírek

2016.12.02. 09:57

Bal lábát amputálni kellett - gyűjtsünk együtt Roland jövőjéért!

Zalaegerszeg - Nem kell különösebben ecsetelni, milyen veszteséget él át az, akinek valamely végtagját amputálni kell.

Magyar Hajnalka

Evvel kell megküzdenie a 16 éves zalaudvarnoki Németh Rolandnak is, aki idén húsvét vasárnap olyan súlyos motorbalesetet szenvedett, hogy a bal lábát amputálni kellett.

A fiukat ért szerencsétlenség nyomán az amúgy is szerény körülmények között élő szülők rengeteg váratlan kiadással szembesültek, Roland jövője pedig fojtogató aggodalommal tölti el őket. A Zalai Hírlap december 18-ig tartó gyűjtést szervezett a család támogatására. Ennek előmozdítására több alkalommal is hírt adunk Roland és családja mindennapjairól, a fiú további életét érintő témákról.

Dr. Elmont Beatrix egyik kis betegével, Zábó Benettel az egerszegi rehabilitációs részlegen Fotó: Pezzetta Umberto

Olvasóink a cikkek végén szereplő számlaszámra történő befizetéssel járulhatnak hozzá, hogy a család kissé megnyugodva ünnepelhesse a karácsonyt. A számlára beérkező összegeket teljes egészében átadjuk részükre. Emellett kiadónk, a Pannon Lapok Társasága is hozzájárul az akcióhoz, 5 forintot ajánlva fel a Zalai Hírlap minden eladott árus példányának árából a gyűjtés ideje alatt.

Korábbi cikkeinkből kiderült, Rolandnak a teljes felépüléshez rendszeres mozgásra van szüksége, amihez jó szolgálatot tehet a szobabicikli és a futópad. Olvasóink segítsége jóvoltából szobabicikliből már kettőt is kapott a család. Hogy gyógyulásában miért tölt be alapvető szerepet a mozgás, arról dr. Elmont Beatrixet, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályán működő regionális hatókörű gyermekrehabilitációs részleg vezetőjét kérdeztük.

- Alsó végtag-amputáció esetén alapvető fontosságú, hogy a test újra megtalálja az egyensúlyt, az ízületek ne „ragadjanak be”, s az izomzat megfelelőképpen alkalmazkodjon az új helyzethez - összegez elöljáróban a gyermekrehabilitációs szakorvos. - Mindehhez elengedhetetlen a sok mozgás. Meg kell erősíteni a járásért felelős izmokat, mindenekelőtt a csípő és a comb megmaradt izmait. Ehhez a szobabicikli és a futópad egyaránt alkalmas. Előbbi segít kimozgatni az ízületeket s erősít, a futópad pedig a fokozatosan emelhető ellenállással végzett járás gyakorlásával az állóképesség, a stabil tartás, az egyensúly kialakításában hasznos.

Roland rehabilitációja Budakeszin, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben zajlott. Tudakoljuk, miért nem a zalai kórházban.

- Az amputáltak rehabilitációja rendkívül speciális terület, különleges szakembergárdát igényel. Szükség van egyebek közt olyan ortopédműszerészre is, aki az egyéni igényekhez tudja alakítani a művégtagokat - reagál dr. Elmont Beatrix. - Roland a legjobb helyre került, hiszen a budakeszi intézetben rengeteg hasonló sérültet fogadnak, sok tapasztalat, nagy gyakorlat koncentrálódik náluk. Egy ilyen beteg ellátása szinte napra lebontott protokoll szerint zajlik, alkalmazkodva a csonk gyógyulásának üteméhez, a páciens teherbírásához. A mi részlegünk nem foglalkozik akut protézis-ellátással, hiszen gyerekeknél szerencsére meglehetősen ritkán is akad rá példa. A már végleges protézissel ellátott amputáltak további rehabilitációjára azonban nyitottak vagyunk.

Rolandnak sokat kell mozognia, hogy a teste újra megtalálja az egyensúlyt, az ízületek ne „ragadjanak be”, s az izomzat megfelelőképpen alkalmazkodjon az új helyzethez

Fotó: Pezzetta Umberto

Épp most pályáztak ők is a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány égisze alatt egy futópadra, aminek az agysérült gyerekek SDR műtét utáni izomerősítésében látnák nagy hasznát.

- A protézisek amúgy bámulatos fejlődésen mentek keresztül, ma már akár futni, kosarazni, hegyet mászni is lehet velük - ad betekintést a főorvos. - Persze más modell szükséges a sporthoz és más a hétköznapi élethez. Májusban módom volt körülnézni Lipcsében egy ortopédiai segédeszköz kiállításon, ahol sportcsarnoknyi területen mutatták be a különféle modelleket...

Roland művégtagja ugyancsak korszerű típus. A könnyített, belső vázas modell szelepes, vákuumtokos megoldással kapcsolódik a combcsonkhoz. A fiú egy gomb megnyomásával teremti meg a légmentes kapcsolódást. A protézis készülhet többtengelyes, fékes térd ízülettel, mely kiegyenlített járást eredményez. Bokában ugyancsak hajlik, mintegy 15 fokot. Külsejét habszivacs borítás és testszínű fedő harisnya teszi életszerűvé.

Roland, ha csak nem nő hirtelen nagyot, vagy nem változik jelentősen a súlya, három évig viseli jelenlegi protézisét. Utána újat kap.

 

A cikk kapcsolódó tartalmairól itt olvashat:

"Belém hasított le kell vágni a fiam lábát"

"Mondtam neki, ne menj el fiam motorozni!"

A szentgrótiak 73 ezer forintot adományoztak Rolandnak

Erőt adott, hogy a fiamért van itt mindenki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!