Hírek

2016.11.27. 13:40

Nem csak torokfájás ellen jó - mézfesztivál Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A hétvégén zajlott a sportcsarnokban a 13. Kárpát-medencei mézfesztivál, termelői vásár és mézlovagrendi találkozó.

Magyar Hajnalka

Szombaton reggel méhecskének öltözött gyerekek kínáltak mézkóstolót a járókelőknek a belvárosban, felhíva a figyelmet a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete által rendezett kétnapos programra. Ugyanezt a célt szolgálta a mézlovagrendek felvonulása. A díszes öltözetben, zászlókkal vonuló menetet a városháza előtt Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte.

A mézfogyasztást népszerűsítő rendezvény a sportcsarnokban folytatódott, ahol már berendezkedett az 52 kiállító, akik közt a méhészek mellett kézművesek és kistermelők is akadtak. A hivatalos megnyitón elsőként Czémán László, a házigazda egyesület elnöke mondott köszöntőt. Értékeiket sorolva szólt a méhészek szakmai tapasztalatáról, a termelők munkájáról, a baráti kapcsolatoktól, ami azonban mind azon alapul, hogy a méhek milliónyi virágot felkeresve összegyűjtik a virágport.

Fotó: Pezzetta Umberto

Rozmann Gréta, a 2016-os év mézkirálynője méltatta ezt követően a mézfesztivál jelentőségét, majd a baki Pántlika Táncegyüttes ifjúsági és gyermekcsoportja, valamint a Söjtöri Népdalkör adott műsort.

A fesztivált Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg, külön üdvözölve a székelyföldi vendégeket. Kiemelte, a méz kezd az egészséges táplálkozás jelképévé válni, az emberek lassan rádöbbennek jelentőségére. Ahogy a méhekére is, hiszen ha eltűnnének az apró rovarok, felborulna Földünkön az ökoszisztéma.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a mézfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet, amit a kormány is szorgalmaz. Jelenleg hazánkban évi 70 dkg a fejenkénti átlagos mézfogyasztás, a cél az, hogy 1 kilóra bővüljön. A mézre sokan csak szezonális cikként gondolnak torokfájós időkben, holott mindenkor erősíti a szívet és az ellenállóképességet, nem véletlenül nevezik folyékony aranynak.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke beszédében egy Belgiumból érkezett vendéget is bemutatott, Etienne Bruneau-t, aki az unió méhészeti érdekképviseletének első számú embere. Mint megtudtuk, a Gödöllőn vasárnap megrendezett méhészkongresszusra igyekezvén (ahol a szakember két előadást tartott az európai méhészetről) tértek be a mézfesztiválra. Ezután átadták mézfesztivál díjait. A zsűri a termékek minősége mellett a standok küllemért, összhatását is mérlegre téve döntött Szlávik-Orvos Mária gyulai és Ott István söjtöri méhész elismerése mellett. Pózvai István búcsúszentlászlói hentes különdíjban részesült.

A fesztivál keretében zajlott a Kárpát-medencei mézlovagrendek találkozója is, ahol a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend hét további közösséget fogadott, köztük Erdélyből a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi lovagrendet. A találkozó égisze alatt a mézmarketing aktuális teendői kerültek napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!