Hírek

2016.11.21. 18:50

A Zrínyi-gimnázium diákjai a holokauszt áldozataként

Zalaegerszeg- Tegnap óta a Zrínyi-gimnázium előtti járdába építve látható hét úgynevezett botlató kő, amely hét meggyilkolt gimnazistára emlékeztet.

Arany Horváth Zsuzsa

A holokauszt áldozataira világszerte emlékeznek Gunter Demning német szobrásznak az 1990-es években elindított ötlete nyomán: az elhurcolt zsidók lakóhelye előtt a névvel ellátott, apró rézlappal fedett kő (Stolpersteine) jelzi, itt élt, s haláltáborban halt meg egy-egy zsidó honfitárs. A kövek jelképesen egyetlen emlékművé állnak össze. Magyarországon 2007-ben tették le az elsőt, Zalaegerszegen eddig három Stolpersteine-t helyeztek el, tegnaptól pedig ilyen mementó tiszteleg Herczka Sándor, Szász Gáspár, Garai György, Schischa Oszkár, Vidor Tibor, Grünwald Ödön, Weisz Miklós tizenéves gimnazista előtt, akik, bár tanultak, készültek az életre, terveztek, ahogy társaik, nem szerepelhetnek az iskolai tablókon, mert elhurcolták őket, s haláltáborban pusztultak el. A botlató kövek elhelyezésekor a gimnázium, a városvezetés, a zsidó hitközség és az anyagi támogatást nyújtó MAZSIKE képviselői voltak jelen.

A gimnázium diákjai nevében Tóth Lévi és Ács Barnabás tisztelgett a soha felnőtté nem lehetett elődök előtt, előbbi a zsidó-erdélyi-magyar Szól a kakas... dallal, utóbbi Pilinszky János Harbach 1944 című versével. Siklósi Vilmos hitközségi vezető köszöntője után Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere idézte a Stolpersteine filozófiáját: a kultúra alapja az emlékezés, addig nem merül feledésbe senki, amíg van, aki őrizze élete emlékét. A botlató kő örök figyelmeztetés, hogy a XX. század egyik legsötétebb korszaka nem ismétlődhet meg.

Megindító percek következtek, amikor Andor Imre idézte fel beszédében egykori osztálytársai alakját, figyelmeztetésül a 74. zsoltár szavait olvasva: neved hajlékát földig meggyalázták... Az idős szónok jelezte, számára nem csupán számadat a hét elhurcolt fiatal, de élő személyek, barátok, osztálytársak. (Mint elmondta, társai jó tanulók, tiszteletet ismerő, szófogadó jeles diákok voltak.) Fiatalok, akikkel együtt tanultam a latin hexametereket, együtt ismertem meg a magyar irodalom és történelem nagyságait, akikkel együtt sportoltam, játszottam, együtt követtem el a diákcsínyeket. Együtt hittünk Istenben, az életben, a tudományokban, a szerelemben, ami szebbé és boldogabbá teszi ezt az életet - mondta Andor Imre, hozzátéve, a jókat gonosz haszontalanok ragadták ki a világból.

A botlató kövek a járdában (és a kis képen). A legutolsó, Garai Györgyé Andor Imre emlékező osztálytárs kezében, körülötte a tisztelgők: Horváth Attila igazgató, Vadvári Tibor alpolgármester, Siklósi Vilmos, a zsidó hitközség elnöke, Ács Barnabás 9. osztályos, előtte Tóth Lévi 5. osztályos tanuló és Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke  Fotó: Pezzetta Umberto

Kirschner Péter, a MAZSIKE (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) elnöke a kövek elhelyezési ceremóniáján részt vevő fiatalokat arra figyelmeztette: soha ne legyenek közömbösek, ne menjenek el szó nélkül a kirekesztés, megbélyegzés mellett, hisz láthatják, a hét néhai fiatal is értékes tagja szeretett volna lenni a társadalomnak, mégis áldozatul estek a holokauszt borzalmainak. Senki sem különb a másik embernél, érvelt a fővárosi vendég.

A szép számú egybegyűlt előtt a hetedik követ a Reneszánsz Kft. munkatársai helyezték el a gimnázium előtti járdában, mivel a német művész hajlott kora már nem teszi lehetővé, hogy személyesen vegyen részt az eseményeken.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!