Hírek

2016.11.03. 15:11

Felkészültek télre, hóra, fagyra

Keszthely– A tavalyi évben először alkalmazott anyagot, kalcium – klorid vizes oldatát vetik be ismét a téli síkosságmentesítésben - ez is kiderült a hószolgálati tervből, melyet a napokban hagyott jóvá a képviselő-testület.

Keszey Ágnes

Keszthelyen a Gazdasági Ellátó Szervezet látja el  a helyi közutak síkosságmentesítését és a hóeltakarítást. Körülbelül 260 kilométer úthálózatról kell gondoskodniuk. A tavalyi téli szezonban vezették be azt a környezetkímélő anyagot, melyet idén is alkalmazni fognak - ez a téli hószolgálat átszervezésével is járt.

A forgalmas utak elsőbbséget élveznek a hóeltakarítás során (fotó: Keszey Ágnes, archív)

 

- Áttértünk a környezetbarát és környezetkímélő kalcium-kloridra és annak a 35 százalékos vizes oldatát használjuk. Ez akár mínusz 40 fokig is oldja a jeget és a hőtermelő képessége is sokkal jobb, mint a nátrium-kloridé - mondta el érdeklődésünkre Sarkadi Szilvia, a Gazdasági  Ellátó Szervezet kommunikációs  munkatársa.

Azzal, hogy már nem a nátrium-kloridot, azaz a sót használják - mely egyébként természetkárosító volta miatt már nem engedélyezett - a munkavégzés is hatékonyabb lett. Ugyanis korábban ezt kaviccsal keverték, melyet később el kellett takarítani az utakról.

A GESZ  a téli munkálatokat nyolc járművel látja el, szükség esetén pedig más városi cégek is részt vesznek a munkában eszközökkel és emberekkel.

A szervezet három körre osztotta a várost, melyet közel egy időben végig tudnak járni.  Egy órán belül 90 kilométernyi útszakaszt (45 kilométeres úthálózat mindkét sávját) tudják síkosság mentesíteni. A forgalmasabb utak elsőbbséget élveznek, csakúgy, mint azok a meredek szakaszok, melyeken nagy a balesetveszély.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén közel kilenc millió forintot biztosított a november 15. és március 15. közötti időszakra vonatkozó téli útüzemeltetési tervre és annak végrehajtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!