Hírek

2016.11.24. 12:06

Elő kell segíteni a fiatalok letelepedést

Csesztreg – Meg kell oldani a fiatalok lakhatási problémáit, különben veszélybe kerülhet a helyi gyermekintézmények léte, valamint a település jövője is.

Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt a szerda este tartott közmeghallgatáson Czupi Magdolna, a mintegy 870 lakosú község polgármestere. A fiatal családokat a település több módon is segíteni kívánja, már korábban kialakítottak olyan teljesen közművesített építési telkeket, amiket rendkívül kedvező feltételek mellett kínálnak, ezzel párhuzamosan pedig szeretnének egy fecskelakás programot is elindítani.

– Megvásároltuk az egykori termelőszövetkezeti irodaházat, ahol 11 lakás kialakítására lenne lehetőség – magyarázta a polgármester. – Ezek valóban az önálló életkezdést segítenék elő, hiszen méretük 36 és 54 négyzetméter közötti. Öt évig ingyenesen adnánk oda a lakásokat olyan helybéli, vagy a településen munkát vállaló fiatal pároknak, akik a jelzett időszak alatt lakás célú előtakarékossági programmal meg tudnák teremteni egy saját lakásvásárlás, vagy családi ház építésének előfeltételeit.

Fotó: a szerző

Czupi Magdolna hozzátette: a fecskelakások kialakítása érdekében két pályázati támogatásban is bíznak. A volt irodaház külső felújítására már benyújtották az igényüket – a pályázat eredményhirdetésére még várnak –, a lakások kialakítását pedig egy másik projekt keretében képzelték el.

A polgármester az év értékelésekor kiemelte: a 2016-os esztendő a településfejlesztés szempontjából csendes volt, a pályázati lehetőségek ugyanis ezúttal jóval szerényebb mértékűek voltak. Ami a 2017-es terveket illeti, a fecskelakások kialakítása mellett az ipari területen egy buszforduló-buszmegálló létesítése élvez prioritást, amit ugyancsak pályázati támogatással szeretnének megvalósítani. Ehhez kapcsolódóan lakossági javaslatként merült fel az érintett területen a közvilágítás bővítése, a polgármester válasza alapján ezt a feladatot is magába foglalja a pályázat.

A közmeghallgatáson jelen volt dr. Vajda Gábor lenti rendőrkapitány, aki tájékoztatója során kiemelte, hogy Csesztreg területén csökkent a bűncselekmények száma, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset pedig egy sem történt a faluban az elmúlt közel egy év során, míg dr. Venczel István háziorvos a daganatos betegségek számának növekedésére hívta fel a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik