Hírek

2016.11.17. 13:27

Elítélték a két fiatalt - Perszimulációt tartott Kanizsán a Kúria elnöke

Nagykanizsa – Gimnazistákkal találkozott, majd perszimulációt is tartott dr. Darák Péter, a Kúria elnöke.

Pásztor András

A középiskolások résztvételével zajló, rendhagyó bírósági tárgyalást a Batthány Lajos Gimnázium rendezvénytermében tartották. A történet szerint két fiatal megfenyegette és meg is verte harmadik társukat, akit arra kényszerítettek, hogy törje fel a matematika tanár számítógépét és arról lopja el a felmérő feladatait és megoldásait.

A perszimuláció pontosan úgy zajlott, ahogy egy valódi tárgyalás szokott, a bíróság meghallgatta az ügyészi indítványt, majd a vádlottak és a sértett is vallomást tett, melyek természetesen szöges ellentétben álltak egymással. Ezután a tanúk és szakértők is elmondták az üggyel kapcsolatos észrevételeiket, majd a vád- és védőbeszédeket követően a bíróság visszavonult, hogy döntést hozzon a két fiatal ügyében.

A tárgyalás egyik pillanata. Az első rendű vádlott, Horváth Aurél tesz éppen vallomást a bíróság előtt. Zavacky Áron bíró munkáját, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke (balról a második) segítette ülnökként Fotó: Szakony Attila

Ez idő alatt és a per szimulálása közben több alkalommal is volt lehetősége a hallgatóságnak véleményt mondani és érvelni. A jelenlévőket az ítélet kihirdetése előtt meg is szavaztatták arról, hogy bűnösnek tartják-e a két fiatalembert. A gimnazisták többsége – a bizonyítékok és a szakértők tanúvallomása alapján – a vádakat jogosnak találta. Hasonló álláspontra jutott a bíróság is, így a két fiatalt két év próbaidőre bocsátották és pártfogót rendeltek ki melléjük.

– Kanizsa az első vidéki helyszín, ahol a Nyitott Bíróság Program keretében perszimulációt tartottunk – jelezte dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, aki hozzátette: a rendezvény célja az volt, hogy a fiatalokat bevezessék egy kicsit a tárgyalótermek világába, illetve népszerűsítsék a jogász szakmát. – A perszimuláció emellett rámutat egy sor olyan dologra is, ami talán furcsa lehet a fiatalok számára, hiszen az objektív igazság és az eljárási igazság között olykor van némi különbség. A bizonyítottság mértéke tekintetében egyébként a gyakorló bírák között is nagy eltérések mutatkoznak.

A Kúria elnöke egyébként maga is aktív részese volt a tárgyalásnak, dr. Darák Péter az egyik ülnök szerepét vállalta magára, s a tárgyalás bizonyos pontjain félbe is szakította az ülést, hogy elmagyarázza a gimnazistáknak, mi a feladata az ügyésznek, s mit tehetnek a védők, a vádlottak és a tanúk.

– Reményeim szerint ez a perszimuláció arra is rámutatott, hogy milyen komplex és bonyolult feladata van egy bírának, hiszen amellett, hogy vezeti a tárgyalást, az valószínűsíthető igazság kiderítésére is kísérletet kell tennie – fogalmazott a Kúria elnöke, aki a tárgyalást követően is válaszolt a fiatalok kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik