Hírek

2016.11.24. 14:41

A kanizsai iskolák is az államhoz kerülnek

Nagykanizsa – Az önkormányzat a tegnapi testületi ülésen döntött az iskolák működtetésének átadásáról valamint világháborús sírok felújításáról.

Pásztor András

Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden: a működtetési, a fenntartási és a fejlesztési költség is az államot terheli.

A köznevelési intézmények államosításával az ellenzéki képviselők nem értettek egyet, míg a kormánypárti városatyák reményüknek adtak hangot, hogy az állam is jó gazdája lesz az iskoláknak.

A napirend kapcsán az is elhangzott, hogy az iskolák átvételéért cserébe Nagykanizsának közel 440 millió forintos úgynevezett szolidaritási adót is be kell fizetni az állami költségvetésbe, ám ez az összeg – a számítások szerint – közel 100 millió forinttal kevesebb, mint a fenntartás és működtetés eddigi költsége.

Horváth Jácint (DK) és dr. Fodor Csaba (MSZP) ennek ellenére nem örült a döntésnek. Hangsúlyozták: nem mindegy, hogy a város 440 millió forintot költ a saját iskoláira vagy ugyanennyit fizet egy közös kalapba. Utóbbi esetben ugyanis nincs garancia arra, hogy a befizetett forrásokat a kanizsai intézményekre fordítják. Az ellenzéki képviselőknek emellett az sem tetszett, hogy az állam újabb feladatot von el az önkormányzatoktól.

Bizzer András (Fidesz) ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a város jobban jár anyagilag az iskolák átadásával, hiszen korábban az iskolák működtetéséhez nem kaptak megfelelő támogatást az önkormányzatok, melyek közül több hitelfelvételre kényszerült. Bizzer képviselő szerint az pedig nem árt, hogy az önkormányzatok profiltisztításon esnek át, így az oktatás vagy az egészségügy helyett inkább a város fejlesztésével foglalkoznak.

Diákok tisztítják a kanizsai temetőben a katonai sírokat. Az önkormányzat rövidesen  pályázatot nyújt be az első világháborús sírhelyek és a szintén a temetőben lévő  emlékmű renoválására Fotó: Szakony Attila

A közgyűlés tegnap egy pályázat benyújtásáról is döntött, ami a Tripammer utcai temetőben lévő I. világháborús hadisírok, illetve emlékmű felújítását célozná. A feladatra 31,2 millió forintos támogatást kíván igényelni a város. A pályázat 100 százalékos intenzitású, ezért önerőt nem kell biztosítani.

Ezek is érdekelhetik