Hírek

2016.10.12. 14:19

Százhuszonöt év tűzközelben - 1891 óta szolgálja a közösséget az önkéntes tűzoltók egyesülete

Szepetnek – Idén ünnepli fennállásának 125. jubileumát a Szepetneki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely jelentős fejlesztés előtt áll.

Horváth-Balogh Attila

A beruházás révén a jelenlegi, életveszélyes tűzoltószertárnál méltóbb helyre kerülhetnének az önkéntesek eszközei, muzeális értékű, lóvontatású fecskendőjük és a szinte történelmi értéket képviselő, fél évszázados Opel Blitz szerkocsijuk.

– Lóvontatású kocsifecskendőnket Seltenhofer Frigyes fiai készítették 1891-ben, alakulásunk évében 3167-es sorszámmal – hallottuk Stenczinger Lászlótól, a Szepetneki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokától. – A kezdetekről egyébként nagyon kevés írásos dokumentumot találtunk. Felleltem azonban az egyesület pénztárnaplóját, amely 1927-től 1956-ig nyújt betekintést az egyesület gazdálkodásába. Azokban az időkben bevételi forrásként Szepetnek község támogatását és az évente megrendezett Katalin-bált jelölte meg az írás. Egy oklevél pedig azt tanúsítja, hogy 1949-ben a tűzoltóság által Nagykanizsán megrendezett vármegyei versenyen kocsifecskendő-szerelésben Szepetnek csapata az 1. helyen végzett. Az ötvenes évektől már sok írásos emlék maradt ránk, ezekből kiderül, hogy nem csak a tűzoltás volt elődeink feladata, hanem az ellenőrzés és a tűzmegelőzési propaganda is. A falut területfelelősök között osztották fel, rendszeresen vizsgálták a kéményeket és a tűzhelyek, kályhák állapotát, ha rendellenességet tapasztaltak, felszólították a gazdát a hiányosság megszüntetésére.

Stenczinger László muzeális értékű gyűjteményük legrégebbi darabját, egy 19. századi sisakot mutat Fotó: Szakony Attila

Stenczinger László elárulta: a hetvenes években Szepetneken kívül Sormáson, Eszteregnyén és Rigyácon működött a szervezetnek alegysége. Minden egység rendelkezett kismotorfecskendővel, vízforrásként a portákon található ásott kutakat használták. A jegyzőkönyvekből az is kiderült: hogy ebben az időszakban két problémával küzdöttek az önkéntes tűzoltók, egyrészt alacsony volt a kutakban a vízszint, másrészt a csapatból sokan Nagykanizsán dolgoztak, így munkaidőben nem mindig volt riasztható az egység. A rendszerváltás után kissé elhalványult az egyesületi élet, dr. Nagy Árpádné polgármesternek köszönhető az egyesület újjáélesztése. Akkor Stenczinger György önkormányzati képviselő állt a szepetneki önkéntesek élére. Nagy előrelépést jelentett az Ausztriából érkezett, 1000 liter víz szállítására alkalmas gépjárműfecskendő, mely idén már 50 éves.

– Azóta ismét rendszeresen járnak tűzoltóink felnőtt és ifjúsági kategóriában megyei versenyekre is – folytatta a parancsnok. – Szerveztünk két alkalommal 40 órás tűzoltó tanfolyamokat, melyeken összesen 18-an vettek részt. Rengeteg pályázatot írtunk, melyeken több millió forint értékben jutottunk felszereléshez, korszerű bevetési ruhákhoz, sisakokhoz, csizmákhoz, légzőkészülékekhez, így hatékonyan tudjuk segíteni a hivatásos kollégák munkáját tűzoltások, műszaki mentések során.

S a fejlődés folytatódik: hamarosan elindul az új szertár építése, melynek megvalósításához már 1,5 millió forintot nyertek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton.

– A most használt szertárépület statikai problémák miatt életveszélyessé vált, ezért azt felújítani nincs értelme. Helyette egy könnyűszerkezetes épületet alakítunk ki, amely megfelel a biztonsági előírásoknak és a kor követelményeinek is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!