Hírek

2016.10.22. 09:15

Meg mertem tenni, nem érdekelnek a következmények – vázolta robbantások elkövetéseinek gondolatait a pszichológus

Vajon miért követte el tettét a Teréz körúti robbantó? Milyen lelki okok vezethetnek el idáig? Mit érezhet most? Erről igazán csak ő tudna mesélni, de megkeresésünkre Fa Ágnes igazságügyi pszichológus szakértő felvázolta a lehetséges mozgatórugókat, amelyek hasonló esetekben jellemzőek lehetnek. Mivel a szakember maga nem találkozott az elkövetővel, ő is a hírek alapján ismeri a történetet, általános tapasztalatairól beszélt érdeklődésünkre.

Keszey Ágnes

A konkrét eset kapcsán úgy vélekedik: egészen biztosan módszeresen készült tettére az elkövető.

– Rengeteg megválaszolatlan kérdés van, hogy az egészet egyedül tervelte-e ki, vagy voltak, akik sugalltak neki motívumot, úgyhogy sok dolga lesz a hatóságnak. Vagy lehetséges, hogy a médián keresztül hallottak és tapasztaltak alapján követte el a tettet. Ha valakiben van egy kifelé irányuló agresszió, akkor megtalálja a megoldási módjait. Lehet, hogy olyan társaságba került, ahol erről többször beszéltek, de lehet totálisan egyéni akció is, belső megfontolásból, mindenféle külső megerősítés nélkül – mondta el a szakember, hány kérdés megválaszolatlan még.

Hozzátette: ilyen esetekben elsődleges kérdés annak megállapítása, hogy az elkövető épelméjű-e, avagy nem. Fa Ágnes kihangsúlyozta: az olyan esetekben, ha pszichés megbetegedésről, esetleg skizofréniáról van szó, akkor azonnal meg kell kezdeni a gyógykezelést zárt környezetben, hogy a társadalom számára továbbra ne jelentsen további veszélyt.

Egy idő után  belső kényszere lesz az elkövetőknek, hogy beszéljenek  mondja Fa Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes (archív)

A szakember a bűnelkövetőkben lejátszódó pszichológiai folyamatokról is mesélt.

– Van, aki gyűjtögeti a feszültséget, duzzasztja és amikor összegyűlik, hirtelen kiadja. Van, aki minden alkalommal kiereszti a gőzt. Elképzelhető, hogy egy elkövető sokáig gyűjtötte, régóta ért benne a dolog Amikor egy robbantás megtörténik, akkor ezzel együtt az érzelmi kisülés is történik, s így megnyugszik. Az elkövető magában viszi a titkot. Egy pszichopátiás személyiség úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna. Figyeli a reakciókat, s lehetnek olyan gondolatai: "ha te tudnád, én mit meg mertem tenni". Ez neki belül tetszik, bár a környezet nem tud róla, de őt büszkeséggel és örömmel tölti el. A következmények, hogy mi történt az áldozatokkal, azzal ő nem foglalkozik. Egy bűntudattal élő embernek lenne saját belátása, rájönne, hogy mit tett, esetleg saját maga ellen fordulna – elemezte a pszichológus.

Az igazságügyi szakértő szerint azonban egy idő után fény derül a titkokra.

– Az ilyen személyeket nagy valószínűséggel egyedi körülmények között tartják. Ezért rövid időn belül az ingermegvonás következtében létrejönnek azok a pszichés motivációk, melyek révén belső kényszere lesz, hogy beszéljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!