Hírek

2016.07.06. 15:42

Víz, játék és lelki wellness - EMK-táborban a baki diákok, szüleikkel, tanáraikkal

Balatonalmádi - Ötödik alkalommal szervezték meg a baki általános iskola közreműködése mellett az úgynevezett családi EMK-tábort, mely e napokban zajlik a Balaton parti városban.

Arany Horváth Zsuzsa

- Ebben az évben hatvanan vagyunk, 17 alsó tagozatos, 10 felsős diákkal érkeztünk, s a szüleikkel, valamint a kollégákal - mondta érdeklődésünkre Garamvölgyi György, a baki iskola igazgatója, aki a tantestülettel karöltve hosszú évek óta sikerrel alkalmazza az amerikai túszmentő tárgyalások során kikísérletezett kommunikációs módszert a tanintézményben.

Olvasóink korábbi híradásainkból már ismerhetik az EMK lényegét: az erőszakmentes kommunikáció vagy együttműködő kommunikáció (EMK) Marshall Rosenberg amerikai pszichiáter-pszichológus által kifejlesztett módszer, amelynek célja, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és világosabban (kevesebb félreértéssel) tudjanak kommunikálni egymással. Az EMK-nak két fókusza van: az empátia, embertársainkra való együttérző odafigyelés, a másik az őszinte önkifejezés. A EMK-nak négy fő alkotóeleme a megfigyelés, az érzés, a szükséglet és a kérés.

A balatonalmádi táborban Rambala Éva nemzetközi EMK-tréner és Hoffer Éva gyógypedagógus tartja a foglalkozásokat. Az öt év programja ugyan egymásra épül, de a törzsgárda tagok és az újoncok is találnak érdekfeszítő újdonságokat.

- Ebben az évben, miután érzékeljük, hogy kevés a szülő és a gyerek együtt töltött minőségi ideje, a családon belüli kommunikációra fókuszálunk, hogy megfelelően fejlődjenek a szociális kompetenciák - jelezte az igazgató, hozzátéve, a kamaszkor speciális gondjai is előtérbe kerültek, amikor a szabályok betartása és a természetes szabadságvágy feszültségéről esett szó.

A gyakorlat szereplői: Fodor Flóra, Fodor Kornél, Adrián Luca, Tollner Bence, Tóth Kata, Till Rebeca, Karsai Lili, Kovács Péter. Fotó: Garamvölgyi György

- Olykor az sem egyszerű, hogy meg tudjuk fogalmazni az érzéseinket, mint ahogy abban sincs gyakorlatunk, hogy ezt mások előtt kimondjuk. A köszönet és a kritika kinyilvánítása is egyformán zavarba hozhat bennünket - hívta fel a figyelmet az EMK súlypontjaira.

- Luca lányommal mi már másodszor veszünk részt a táborban - mondta dr. Bányai Ildikó zalaegerszegi szülő. - Ha szabad ezt mondani, engem a lélektalálkozások ragadnak meg leginkább ebben a tréningben. Ki merjük nyitni magunkat, másokban pedig magunkra ismerünk. A korosztályok sokfélesége jótékony hatással van az együtt töltött időre, a játékra, esti beszélgetésekre. Mire hazamegyünk, kicsit mások, empatikusabbak leszünk. Doppingszert kapunk a hétköznapokhoz.

A táborba teljes családok és házaspárok érkeztek, de akad, aki egyedül van a gyerekkel. Egyéves kisbabával is jött ifjú pár, a kicsi jelenléte is más dimenzióba helyezte a kommunikációt, mondták a táborlakók.

- Mi is intimebb, egyszersmind lazább módon tudunk kapcsolódni egymáshoz Lucával - folytatta a megyeszékhelyi édesanya. - Barátságok is alakulnak, örömünkre találkoztunk ürömi társasággal, ami támasz lehet később, hiszen Luca Pilisvörösvárra, a szomszédjukba készül német tannyelvű középiskolába. Összegezve? Afféle lelki wellness számomra ez az együttlét, amire szerintem időről-időre mindenkinek szüksége lenne. Csak egy példa: nagyon élveztük a NoTalent vetélkedőt, ahol mókás és felszabadult produkciók születtek a „Miben vagyok tehetségtelen?!" jelszó alatt.

- Tulajdonképpen ez is Rosenbergnek köszönhető - magyarázta Rambala Éva. - Ő is használta lazításképpen a gitáros énekléseket, holott se énekelni, se gitározni nem tud olyan nagyon jól. Mégis fontos eleme lett az EMK erényeinek.

A Zalában is sokszor megforduló Rambala Éva tréner nagyon elfoglalt, mint megtudtuk, Ciprusról érkezett a táborba, ahol orosz anyanyelvűek vettek részt a tréningjén. A napokban pedig Ukrajnában utazik, ahol (nem magyarajkú) pedagógusoknak tanítja majd az EMK nyelvét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!