Hírek

2016.07.05. 18:40

Trendek a borászatban - Egyre kedveltebb a rozé

Balaton - A fogyasztói igények hatására a Balaton borrégióban is egyre több borász készít rozét és gyöngyözőbort.

Keszey Ágnes

Ez is kiderült a Balatoni Szövetség által immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Balatoni Borok versenyén, melyet a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszéke szakmai irányításával rendeztek meg. A versenyre 46 termelő nevezett 138 bormintával, a balatoni borrégió mind a hat borvidékről. A legtöbb bor a badacsonyi, valamint a balatonboglári borvidékről érkezett, a zalai termelők pedig 12 borral neveztek. A minták több mint fele fehérbor volt, s közel azonos arányban voltak jelen a vörös, a rozé, a szénsavas és a desszertborok. Már e számok is tükrözik, hogy milyen területről származó, s milyen fajták jellemzőek leginkább e régióra.

Keszthelyen is szívesen kóstolják a borokat a vendégek: balatoni olaszrizlinget ízlelgetett a Németországból érkezett Susann Kaufhold-Beyer és Peter Beyer, a háttérben Pampetrics Milán. A régiek mellett az új fajták is teret nyernek
Fotó: Keszey Ágnes

- Nagyon sokszínű a balatoni borrégió hat borvidéke: azért is tagolódik, mert mindegyik terület valamilyen jellegzetességében eltér egymástól. Így meg lehet mutatni egy adott térség lehetőségeit - emelte ki dr. Kocsis László, a kertészeti tanszék vezetője.

A borrégióban egyaránt megtalálhatóak világ-, regionális és helyi fajták. Új nemesítésű szőlők - például több, Keszthelyen nemesített fajta - is megjelent a versenyen.

- Például a desszertbor kategória győztese a Georgikon kar által nemesített szőlőből, a Pátriából készült jégbor lett. Vagy megjelent a Rózsakő, amely a badacsonyi kutatóintézet új nemesítésű fajtája, vagy a múlt században előállított Cserszegi fűszeres, Nektár, Rozália, Zeusz, Zenit, Irsai Olivér. A világfajták mind a vörös, mind a fehérbort adók között ott vannak. A Chardonnay, a Sauvignon blanc világfajták bizonyítják, hogy jó termőhelyük van a mi környezetünkben. A vörösbort adóknál megtalálhatóak a Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah fajtákból készült borok. A regionális fajták közül a legjellemzőbb az olaszrizling, nagyon szép tételeket neveztek ebből a gazdák. A vöröseknél pedig a kékfrankos, ami szintén jellemző még, ha nem is olyan nagy arányban, mint az olaszrizling - mutatta be a Balaton borrégió főbb fajtáit az egyetemi tanár, aki a borverseny elnöki tisztségét töltötte be.

Itt is születnek új szőlőfajták: a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékénének ültetvényén dr. Kocsis László
Fotó: Keszey Ágnes

Bár a versenyen nagyobb számban fehérborok képviseltették magukat, minőségi vörösek is jelen voltak, főként balatonboglári és Tihany környéki borászatoktól. Természetesen zalai borokat is kóstolhatott a zsűri. Megyénk speciális helyzetben van.

- Cserszegtomaj, Rezi, Vonyarcvashegy és a környező települések a Balaton-felvidéki borvidékhez tartoznak. Itt általában fehérborokat állítanak elő: ha Rezire gondolunk, eszünkbe jut Rizlingország, de más szőlőfajtákból is minőségi fehérborok készülnek ezen a vidéken, az illatos, üde boroktól kezdve a nehezebb, testesebb világfajtákig. Itt kevésbé érződik a Balaton hatása, viszont változatosak a talajadottságok: megtalálható mészkő, van vulkanikus eredetű terület, a sokszínűség itt is jelen van. A megye másik része, a Zalai borvidék ugyanúgy a Balaton borrégióhoz tartozik. E borvidéknek három nagy termelési körzete van: Zalaszentgrót, Zalakaros-Nagyrada és a muravidéki rész. Mindegyiknek megvan az egyedisége, teljesen mások a talajadottságok, a mikroklíma, a Kis-Balaton, a Zala folyó, a Mura hatása miatt más-más jellegzetességgel jelennek meg ezek a borok - mutatta be a zalai borokat dr. Kocsis László.

Ám nem csak a térség és a jellemző szőlőfajták határozzák meg, hogy milyen borok kerülnek a palackokba, majd a poharakba, a fogyasztói igények ugyanis folyamatosan változnak. Így egyre népszerűbb, s korábban nem jellemző borokat is bíráltak.

- A rozé borok egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg: ropogós, gyümölcsös, friss borokkal neveztek a termelők. Most már a hozzáadott szén-dioxiddal nagyon jól bánnak a gazdák, a borászati technológia fejlődése is nagyon jól nyomon követhető. Korábban nem a napjainkra jellemző technológiával készültek a rozék: ezek kicsit lustábbak, fáradékonyabbak voltak, esetleg mélyebb színűek. Az elmúlt években hatalmas technológia fejlődés volt, mind színben, ízhatásban is sokat változtak a rozék. A másik, a gyöngyözőbor, ami egyre kedveltebb. A hazai technológiai feltételek is adottak, így sokat neveztek ebbe a kategóriába; a fiatalok kedvelt itala, üdítő jelleggel. Az ország minden részéről érkezett szakemberek egyébként vakon kóstoltak, azaz csak a fajtát és az évjáratot ismerték, így a fajtajellegzetességeket és a stílusjegyeket figyelték és értékelték.

- A borverseny egyrészt orientálja a termelőt, hogy az ő bora egy szakértő zsűri által milyen minőségi kategóriában helyezkedik el. Ennek mindig van hatása az értékesítésre, az árra, a további üzletpolitikára. Másrészt a fogyasztót is orientálja, hiszen fókuszba kerülhet és keresett lehet egy-egy díjazott bor, s a fogyasztó is eldöntheti, hogy az ő ízléséhez menyire áll közel. Ezért a zsűri csak a bort és annak értékeit bírálja.

Megyénkből egy bor kapott különdíjat a versenyen: a Balaton régió Legjobb Desszertbora címet a 2015. évjáratú PÁTRIA Orosztonyi jégbor (Bezerics Borház, Keszthely) nyerte el a zsűri döntése alapján.

Címkék#borászat
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!