Hírek

2016.06.09. 13:39

Amikor az utolsó mag is elveszik - könyv a hagyományos göcseji és őrségi körtefajtákról

Zalaegerszeg - „Göcsej és Őrség hagyományos körtefajtái” címmel kiadványt jelentetett meg a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány.

Magyar Hajnalka

A közel 150 oldalas, szép kivitelű könyvet csütörtökön méltatták a Göcseji Múzeumban. A 207 körtefajtát bemutató, gazdagon illusztrált kötet az almákról megjelent kiadvány folytatása.

Elsőként a fajtaleírások készítője, Kovács Gyula erdész, az ősi gyümölcsfák mentője szólt a könyvről, nem titkolva, hogy a benne rejlő tartalom már a múltról üzen. A kötetben leírt fajtagazdagság egyszer s mindenkorra elveszett, a bemutatott körtefajtákból ugyanis már csak mutatóban akad, s ugyanez vonatkozik a többi kétszázra, ami nem szerepel a könyvben. Kovács Gyula megrendítően beszélt az ősi gyümölcsfák pusztulásáról, a természet és az ember azon tragédiájáról, amikor az utolsó mag is elveszik.

Kovács Gyula, Darázsi Zsolt, Kertész Krisztina és Óvári Miklós a kötetbemutatón. Fotó: Katona Tibor

Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány leköszönő elnöke igyekezet némi reményt kelteni a hallgatóságban, hiszen környezetében s saját családjában is tapasztalja a hagyományos kertkultúra bimbózásának jeleit. Bemutatta utódját, Kertész Krisztinát is, aki átveszi tőle az alapítvány vezetését.

Óvári Miklós természetvédelmi szakmérnök - aki a könyvben szerzőként a gyümölcsösök növény- és állatvilágának szentelt egy fejezetet - azt fejtette ki, hogy a jelenleg minket körülvevő természet gyakorlatilag a hagyományos paraszti gazdálkodás eredménye.

Zárásként Kaján Imre múzeumigazgató taglalta a közgyűjtemény és az alapítvány gyümölcsöző együttműködésének állomásait, s vetített előre egy újabb közös kezdeményezést, amelynek köszönhetően a kibővülő falumúzeum új utcáiban a gyümölcsészek által védett ősi fafajták érlelik majd termésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!