Hírek

2016.05.20. 16:30

Megmentik a múltat - Felújították a Göcseji Falumúzeum egyik díszes házoromzatát

Zalaegerszeg – Zalai falvak évszázados emlékeit őrzik a Göcseji Falumúzeum régi épületei, s esetenként díszített elemei. A múzeum munkatársai felújították az egyik díszes házoromzatot.

Hajdu Péter

A malom melletti területen sorakoznak a régi épületekből származó, kiállított házoromzatok. Köztük az a Gősfáról való is, amit 1879-ben készített Tőke József hegyhátszentpéteri festő és faragó. Az eredeti oromzatdeszkák megkoptak, az időjárás kikezdte őket. A múzeum munkatársainak munkája révén azonban az eredeti deszkák helyére azok díszes, festett, pontos mása került.

Horváth Imre főrestaurátor és Lebár Dávid segédrestaurátor felszerelik a Kiss Ágnes Katinka által újrafestett oromzati deszkákat
Fotó: Katona Tibor

– Az eredeti deszkákon a festett mintát már úgy lehetett látni, mintha faragás lenne. Pedig nem volt az, csak a festék megvédte a minták alatti faanyagot, mellettük pedig, a festetlen részeket kikezdte az időjárás – magyarázta Horváth Imre, a Göcseji Múzeum főrestaurátora a felújítás okát.

Az eredeti, festett deszkákat konzerválták, megőrizve az utókor számára, és raktárban őrzik. Víztiszta fóliával vették le a régi mintákat, az új borovi fenyőből való oromzatdeszkák pontos másai a régieknek, de hagyományos technikával készültek. Tojástempera festéket csináltak, azaz a kötőanyaghoz, a tojássárgához földfesték pigmenteket kevertek, és Kiss Ágnes Katinka segédrestaurátor festette újra a régi mintákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!