Hírek

2016.05.11. 15:25

Hosszú stégekkel küzdenek az iszaposodás ellen Balatonmáriafürdőn

Balatonmáriafürdő - Hatvan méter hosszú stégek elhelyezésével oldja meg az iszaposodás problémáját a somogyi település önkormányzata.

Benedek Bálint

– A Dél-Balaton egyik talán legkedveltebb üdülőhelyének nyolc strandjából kettőt érintett az iszaposodás, amely mára kezelhetővé vált – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Galácz György, a település polgármestere. – A korábban nem tapasztalt jelenség pontos okát még vizsgálják a szakemberek.

Nagyobb mennyiségű iszap a Hullám és az Őrház utcai strandokon jelent meg. Míg folynak a tudományos felmérések a végleges megoldás módjáról, addig a probléma Galácz György szerint kezelhető.

Fotó: Szakony Attila

– Az iszapkérdést az elvégzett nádkarbantartással, a speciális lepelkotrással, valamint új, szélesebb és hosszabb stégek beépítésével orvosoljuk – fűzte hozzá a településvezető. – A korábbi fotók tanúbizonysága szerint ez a megoldás egyszer már bevált, így az iszap nem befolyásolja a strandok működését.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón hozzátette: Balatonmáriafürdő azonnal reagált a problémára, elkezdte az orvoslását, s miután kiderült, hogy saját erőből nem tudja megoldani a helyzetet, a kormányhoz fordult, s anyagi támogatást kapott.

Fotó: Szakony Attila

– Sokan egészen biztosak abban, hogy a közeli Balatonfenyvesen épülő vitorláskikötő és annak mólója eredményezte ezt a jelenséget – folytatta. – Ezt kizárni nem lehet, de megerősíteni semmiképpen sem. A Balaton élő rendszer, állandóan érik különféle hatások. Még folynak a vizsgálatok, s amint kiderül, hogyan lehet végső, megnyugtató megoldást találni az iszaposodásra, a forrást biztosítjuk ehhez.

Az országgyűlési képviselő elmondta: a Balaton fejlesztésére 300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ebből ilyen fejlesztések is fedezhetők lehetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!