Hírek

2016.04.13. 09:11

Költészet? Oké! Rap? Oké! Na de mi az a Slam?

Április 11-én József Attila születésnapját, s vele együtt a költészet napját ünnepeljük hazánkban. Minden általános és középiskola hosszabb-rövidebb műsorral készül erre a neves napra.

Mikó-Baráth György

Ugyanakkor az irodalom, a költészet tanítása, szeretetének átadása a fiatalságnak napjainkban egyre komolyabb problémákba ütközik. Több gyakorló tanár is arról számol be, hogy a legnehezebb rávenni a diákokat arra, hogy elolvassák az adott művet, legyen az akár egy József Attila vers. Ez is közrejátszhat abban, hogy több olyan országos szintű felhívást, rendezvényt láthatunk, ami ezeket a problémákat szeretné legyűrni, XXI. századi módszerekkel. Ide sorolhatjuk a „Vers Mindenkié” című, a legnagyobb videómegosztón terjedő műsort, vagy a nagy sikerű vers-rap kombinációra építő Pilvakert. Cikkünkben egy, sajnos Zalában még kevésbé elterjedt műfajra, a Slam Poetry-re hívnánk fel a figyelmet, a szombathelyi Savaria Slam Poetry névre hallgató csapat két alapító tagjának, Mersich Ádámnak és Krausz Dávidnak segítségével. Első lépésként tisztázzuk a slam poetry fogalmát. A nyolcvanas évek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj az USA-ban. Nem versfelolvasás, első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, többször színpadi elemekkel tarkítva. De nem is rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges az ütemes lüktetés. Viszont aktuális témákról, hétköznapi emberekről szól, van benne rím, és bármilyen költői kép, amit a szerző alkotni képes. A hazai slam 2006-ban indult hódító útjára Budapestről. Mersich Ádámtól, azaz Merótól megtudtuk, hogy az ő csapatuk 2012-ben alakult, s 2013-ban nyerték el „végleges formájukat”. Mersich Ádám: Vénusz fénye (részlet) Vadnyomot kergetve gázolok magamban az odvas fák törzsétől tüskés avar haszél fúttán felsuhog, mint konfetti csak száll megpihenek tisztáson, hol enni adtál

Legnagyobb sikerükként Krausz Dávid a következőket említette. „A dr. Fűzfa Balázs által megálmodott 12 legszebb magyar versprogramnak, a verseinek mi készíthettük el a slam poetry változatait, ami megjelent nyomtatásban úgy, hogy mellette voltak az eredeti művek is. Van belőle kiállítás a Magyarság Házában, amihez négy versnek elkészült a klipverziója, de mindet felvették hanganyagra és végtelenítve lehet hallgatni és nézni őket a Mi, Magyarok című kiállításon. Ez óriási megtiszteltetés volt nekünk. Felléptünk már kiállítás megnyitón, templomban, a szombathelyi karneválon, de a legjobb talán az, hogy 4 éve folytatjuk a kis missziónkat és estjeinken megmutatjuk a fiataloknak, hogy verselni, a slam poetryt művelni igenis trendi!” A csapat Zalaszentgróton is fellépett már, bár nem fogadta őket osztatlan siker. „Egy színházi produkció után léptünk fel, és a közönség nem volt hozzászokva a mi szabadszájú stílusunkhoz. Ettől persze még jól éreztük magunkat, s a zalaszentgróti bor is nagyon finom volt.” (nevetnek) Természetesen a slamet nem szabad egybemosni azzal a rappel, ami szinte kizárólag káromkodásra épít. Éppen ezért vetettük azt fel, mi a véleményük arról, lehet-e a slamet arra felhasználni, hogy megszeretessék a diákokkal, a költészetet? Dávid véleménye a következő volt. „Szerintem teljes mértékben, több szempontból is. Akinek megtetszik, hogy akár ő is lehet költő, elkezd foglalkozni, ha nem is mélyen szántóan, de magával a költészettel. Ha esetleg többet foglalkozik vele és ráveszi magát, hogy az elkészült verseit megmutassa másnak is, nem csak az elfogult baráti körének, akkor elmegy egy slam poetry estre, ahol azonnali visszacsatolást kap a közönségtől, vagy ha, bátrabb, akkor a verseny zsűrijétől, hogy érdemes-e folytatnia, amit elkezdett. Lehet, hogy közülük kerül ki az újhullámos Petőfi Sándor vagy József Attila.” Ádám is hasonló állásponton volt. „Voltak olyan programjaink, hogy az egyik középiskolában slammeltünk a fiataloknak. Szerintem ezt ők is sokkal jobban díjazzák, mint, ha valaki kiáll  és elszaval egy József Attila verset.

A slam poetry egy olyan dolog, amivel ki lehet állni és megragadni a fiatalok figyelmét. Hiszen ha valaki megérti a szövegeimet, azt, amit valójában mondani akarok, az az igazi boldogság, mivel arra inspiráltam, hogy hazamenjen és mondjuk elolvasson valamit József Attilától.” Ádám továbbfűzte ezt a gondolatmenetet, s megosztotta velünk azt, hogy többször vették már be a Savaria Slam tagjait interaktív irodalomoktatásba. „12-13 éves gyerekekkel is szoktunk programokat szervezni. Csoportokra osztjuk őket, majd megmutatjuk nekik, hogy mi hogyan slammelünk. Idősebbeknél néha elhangzott egy-egy csúnya szó is, ekkor a tanárok gyakran néznek ránk nagyon szűk szemekkel, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a magyar nyelvnek ez is a része, hisz nagyon kreatívan tudunk káromkodni. (nevet) Miután ez lezajlott, felírunk nekik tíz szót, s van 20 percük arra, hogy ezeket a szavakat egy értelmes versbe foglalják. Nagyon érdekes volt, hogy teljesen másként fogták meg a témát. Ebből is látszik, hogy a fiatalokat érdekli az irodalom. Éppen ezért gondolom, hogy a közoktatás hiányossága az, hogy nem olvasnak elég verset, akár novellákat vagy regényeket. A potenciál igenis megvan bennük arra, hogy élvezzék a verseket, a rappet és magát a költészetet!” A slam azon túl, hogy irodalmi műveltséget, alkotási vágyat adhat az érdeklődő gyerekeknek, a kompetenciák közül a kifejező képességet is fejleszti. Hiszen egy slammer nem csak szaval, de egy 3 perces színdarabot is előadhat közönségének.

Mint azt Mersich Ádámtól megtudtuk, „ez nagyon változó, mi már évek óta csináljuk, gyakorlattal rendelkezünk. Én minden szövegemhez alkalmazkodom, de nyilván aki még kezdő, ragaszkodik a papírhoz. Van, egy olyan Weöres Sándor átiratom, amit úgy adok elő, hogy mászkálok a közönség között és szó szerint üvöltök a nézők arcába. Lehet, hogy meglepő, de nagyon díjazzák!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!