Hírek

2015.12.01. 15:38

Fegyház a pedofil rendőrnek – jogerősen is

Zalaegerszeg – Jogerősen is nyolc év fegyházat kapott az a 43 éves rendőr tiszthelyettes, aki két gyermekhez közeledett meg nem engedhető módon.

Arany Gábor

Az idén áprilisban született, azonos tartalmú elsőfokú ítélet ellen felmentés érdekében, illetve megalapozatlanságra hivatkozva hatályon kívül helyezést kérve fellebbezett a védő és a vádlott, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését. A védő arra hivatkozott egyebek mellett, hogy a pszichológus szakértői vélemény megalapozatlan, ráadásul csak abban a kérdésben nyilatkozhatott volna, hogy a gyerekek elbeszélése élményszerű-e, azonban ettől eltérve azt mondta ki, hogy megtörtént, amivel S. Ferencet vádolják. Emellett a szexuális traumát egyik gyermeknél sem mutattak ki a tesztek. Álláspontja szerint a Facebook üzenetekről sem sikerült bizonyítani, hogy a vádlottól származnak. Szerinte a gyermekek befolyás hatására vallottak a védence ellen.

Mint ismeretes, tavaly májusban pattant ki az ügy, amikor a hévízi rendőrőrs járőrként szolgáló egyik tiszthelyettese szemérem elleni erőszak gyanújával került előzetes letartóztatásba. Az azóta már jogerős ítélet alapjául is szolgáló tények szerint a 43 éves S. Ferenc 2011 novemberének egyik éjszakáján –   amikor a két gyermek nála, a házában töltötte – éjfél tájt próbált közeledni fia 12 éves barátjához. Lehúzta róla a nadrágját, simogatta és az erre felébredő  fiú tiltakozása ellenére mind erőszakosabban próbálta legyűrni ellenállását. Végül a fiú kiszabadulva szorult helyzetéből az ágy alatt bújt el a férfi elől, mert nem tudott kijutni a házból.

Az említett eset idején válófélben lévő S. Ferenc akkori barátnője többször a férfi felügyeletére bízta a kislányát. Ha a férfinél ott voltak a gyermekei is, akkor a velük barátságba került kislány többször ott alhatott. Az egyik ilyen alkalommal – 2012 tavaszán  – S. Ferenc késő este a még 11. életévét be nem töltött kislányhoz próbált közeledni. Váratlanul benyúlt a takarója alá, simogatni kezdte, szorosan mögéje bújt. A gyermek először alvást színlelt, de ez nem segített, ezért kiment a konyhába. A férfi követte, de már nem molesztálta, majd egy idő után visszatért a szobába, és amikor elaludt, a lány az ablakon át pizsamában menekült el. Otthon azt mondta az anyjának, hogy a férfi horkolás zavarta, ezért futott inkább haza majdnem éjfélkor.

A férfit az internetes közösségi oldalon a kisfiúval folytatott társalgása buktatta le, mert a gyermek hozzátartozója tavaly májusban felfigyelt a különös tartalmú beszélgetésekre. A fiú és S. Ferenc 2011. decembertől két és fél év alatt 14 ezernél több üzenetet váltott. Az első szexuális tartalmút a férfi 2013. február végén küldte, utalva a korábban kettőjük között történtekre, amire aztán rendszeresen visszatért, bár a fiú igyekezett kitérni az ilyen jellegű párbeszédek elől.

S. Ferenc az eljárásban következetesen ártatlannak vallotta magát.  Eleinte a fantázia szüleményének nevezte a gyerekek előadását, de ekkor nem cáfolta, hogy az üzeneteket ő írta, később azt állította, azok nem tőle származnak, illetve egy részüket megváltoztatták. A számítástechnikai szakértő ezt cáfolta: a Facebook oldalon csak törölni lehet az üzeneteket, megváltoztatni nem. A férfi napi rendszerességgel használta számítógépét, a közösségi oldalt is, és ha azon keresztül a gyermekei váltottak üzenetet – például a kisfiúval –, akkor az a szövegezésből egyértelműen kiderült. A fiú egyébként 2013 nyarán az interneten kérte S. Ferenc lányát, „állítsa le az apját”, mert szexuális tartalmú beszélgetéseket folytat vele, de ennek nem volt foganatja. A kompromittáló üzeneteket végül a fiú oldaláról lehetett rekonstruálni, mert S. Ferenc Facebook oldala a büntetőeljárás megkezdése után megszűnt. Ezen túlmenően a gyermekek vallomásának hitelességét pszichológus szakértői vizsgálat és tanúvallomások is alátámasztották.

Az egerszegi törvényszék kedden helyben hagyta az első fokon kiszabott 8 év fegyházat; S. Ferencet felügyelete alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak, illetve annak kísérlete miatt marasztalták el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!