Hírek

2015.11.17. 16:37

Ütemezett úttakarítás

Zalaegerszeg – Hatszáz kilométernél is több út, járda és kerékpárút téli takarítására, síkosságmentesítésére készült fel a megyeszékhely két közszolgáltató vállalata. A Zala-Depo és a Városgazdálkodási Kft. kedden tartotta közös téli gépszemléjét a Gasparich utcai telepen.

Arany Gábor

Horváth István, a VG ügyvezető igazgatója elmondta, szükség esetén 21 géppel, hatvannál több munkatársukkal takarítják, síkosságmentesítik a járdákat, buszmegállókat, lépcsőket. Ha kell, alvállalkozókat vonnak be, hómunkásokat vesznek fel.

A felkészülés részeként már beszereztek 120 tonna sót, a környezetet kímélő kalcium-kloridból 2500 kilónyit, valamint zeolitot is. Utóbbiakat a kényesebb helyeken, például térkőburkolatokon vetik be, ahol a só nem használható.

A károsodás kivédésére tavasszal megvizsgálják az érintett közterületi zöldterületek talajának pH-értékét, és ahol szükséges, mészkővel semlegesítik a téli vegyszerezés következményeit.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Zala-Depo felügyeletére a városi utak, buszöblök vannak bízva. A belterületen 190, míg a külterületeken 225 kilométer utat takarítanak.

Közlekedésbiztonsági ellenőrzésen is átestek a gépek, balra Both András rendőr főtörzsőrmester
Fotó: Katona Tibor

A városi utakat három kategóriára osztották. Az I. ütembe a fő- és tömegközlekedési útvonalak tartoznak, illetve azok a belterületi meredek utcák, ahol sürgős beavatkozás nélkül megbénulna a közlekedés. Az I. ütem befejeztével kezdik II. ütem, a városi mellékutak takarítását. Ezt követően a külterületi, a III. ütembe tartozó kisebb utcák kerülnek sorra.

A tájékoztatón arra is felhívták a figyelmet, hogy a külterületeken, a zártkerteknél csak a gerinchálózatot takarítják. Ezért a síkosságmentesítésre 43 utcában 62 pontra szóróanyagot helyeznek ki, és ezt az ott élőknek kell használni a biztonságos közlekedésük érdekében.

A téli időjárásra készülve a hóátfúvásoktól veszélyeztetett szakaszok mellé hófogórácsok kerülnek. Ilyen a Gazdaság, a Gébárti és a Hegyi út egyes szakaszai, összesen 700 méter hosszban.

A Zala-Depónál 230 tonna szóróanyagot – 150 tonna só, érdesítő anyaggal kevert só, dolomit, bazalt – tároltak be. A munkálatokhoz 45 gép és összesen mintegy 100 munkatársuk áll rendelkezésre. A költségekre 40 millió forintot terveztek be, de tíz év tapasztalata szerint ennek másfélszerese is elfogy egy átlagos télen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!