Hírek

2015.10.27. 11:11

Nyüzsögtek a fegyveresek Dél-Zalában

Nagykanizsa - Az elmúlt időszakban a 300-350 katona és a rengeteg készenlétis rendőr mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is megjelentek Dél-Zala településein.

Horváth-Balogh Attila

Hotelekben és vendéglőkben, illetve önkormányzati intézményekben szálltak meg, némelyikben emiatt nem is tudtak vendégeket fogadni. Volt hely, ahova idegen csak szigorú ellenőrzés után, fegyveres TEK-es kísérettel mehetett be.

Egyes vendéglátóhelyeken előre leszervezett rendezvényeket is kénytelenek voltak visszamondani, mert valamennyi kiadó szobát kivették a TEK munkatársai. Műveleti központjukat Bázakerettyén alakították ki. Itt a közeli parkban TEK, illetve Police feliratú Ural teherautók és fényhíddal felszerelt BTR-80 típusú páncélozott csapatszállítók álltak. Az operatív egységeket Zalakaroson helyezték el, a múlt héten több hotelben. Az egyik hotel vezetője, Dr. Virágné Bálint Mária megerősítette: néhány szobát igénybe véve valóban szálltak meg náluk terrorelhárítók, akik azonban a pluszszolgáltatásokat (jakuzzi, szauna, stb.) nem használták.

Fotó: TEK

S hogy miért, illetve hányan jöttek Zalába? Utóbbi kérdésünkre, illetve hogy még mely helyszíneken szállásoltak el TEK-eseket, nem kaptunk választ a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályától. Annyit azonban hétfői levelükben közöltek, hogy „a Terrorelhárítási Központ (TEK) a tömeges bevándorlás miatt Magyarország hat megyéjére kihirdetett válsághelyzetben 24 órás szolgálatot teljesít hazánk déli határszakaszán. A TEK térségbe irányított egységeinek elhelyezése - hasonlóan a területen szolgálatot teljesítő társszervek alakulataihoz - részben kereskedelmi szálláshelyeken történik, mivel a rendvédelmi szervek objektumainak férőhely-kapacitása elégtelen a jelentős létszámú erők befogadására."

Úgy tudjuk, hogy még a TEK levelének napján, azaz hétfőn távoztak Zalából a „kommandósok", ahogy a köznyelv nevezi a rendőrség speciális egységét.

Ezek is érdekelhetik