Hírek

2015.10.14. 11:16

Hat lövést adtak le a rendőrök, de ebből nem vett észre semmit

Nem tartja magát bűnösnek az a férfi, aki autójával rendőri felszólításra nem állt meg, ehelyett tolatva egy nyomozót majdnem fához szorított, egyet meg pár méteren át magával vonszolt.

Arany Gábor

A Zalaegerszegi Járásbíróságon szerdán kezdődött tárgyaláson dr. Seruga Teodóra bírónő kérdésére válaszolt így a 46 éves, többször büntetett S. Rudolf, aki ez év január 15-én reggel fél hét tájt került konfliktusba a rendőrökkel. A Zalaegerszegen, a Platán sori Penny Market parkolójában történtek nagy port vertek fel annak idején, ugyanis hat lövés is eldördült.

A történtekhez tartozik, hogy előző este a rendőrök Kaposvár környékéről érkezett sorozatbetörő trió egyik tagját fogták el a zalai megyeszékhelyen, két társa után kutatás indult. Éjszaka a rendőrök már feltartóztattak egy autó, amivel a két betörőért jöttek volna ismerőseik. Ezek után érkezett a városba reggel hat óra tájt kölcsönkért Škoda Octáviával S. Rudolf másod magával. A férfi ismerősét és lányát hozta magával, utóbbi élettársa volt az egyike, akit a rendőrök egész éjjel kerestek. 

Telefonon megbeszéltek alapján a Penny Market parkolójában vették volna fel a őket. A rendőrök azonban már ott voltak és felfigyeltek két, a tél ellenére vékonyan öltözött férfire, aki a Škoda felbukkanásakor sietős léptekre váltott a kocsi felé, ám az akkor nem állt meg, a nyomozók pedig igazoltatták, megbilincselték, földre fektették a két férfit. Pár perc múlva visszatért a Škoda, s mivel ez gyanút keltett, a rendőrök próbálták megállítani, ellenőrizni. Ketten is futva indultak feléje, és a szolgálati jelvényt felmutatva állj, rendőrség! felszólítással jelezték szándékukat. S. Rudolf ekkor hátramenetbe kapcsolt, kitolatott a Platán sorra, közben majdnem az egyik fához szorította az odaérkező harmadik rendőrt. Társa az autó jobb oldali hátsó ajtaját kinyitva ismételten, a törvény nevében megállásra szólította fel a sofőrt, aki azonban erőteljesen gyorsított, elindult a Gasparich út felé és több méteren át magával vonszolta a rendőrt. Ekkor társai biztonsága és az autó feltartóztatása érdekében a harmadik nyomozó a jármű bal oldalára hat lövést adott le, ebből egy az első ajtót találta el, egy az A-oszlop alját, egy pedig az első kereket és a féktárcsát. Ezek sem vezettek azonban eredményre, mert S. Rudolf a gépkocsival elhajtott. A városból kijutva kereket cseréltek, egy órával később azonban a rendőrök Nagykanizsa közelében, a 74-es főút palini elágazónál feltartóztatták. 

S. Rudolf a szerdai tárgyaláson tagadta bűnösségét. Vallomása szerint lánya kérésére utazott Zalaegerszegre, de nem tudta, hogy miért kellene haza szállítani a két férfit. A parkolóba behajtva dulakodó embereket látott, megijedt, és a feléje futó alakok miatt gyorsan kitolatott, elhajtott.

Arra bírói kérdésre, hogy ha ennyit autózott a két férfiért, miért nem kereste meg őket, azt mondta, megijedt, nem akart bajba kerülni. Állította, nem ismerte fel, hogy rendőrök voltak, nem hallotta a felszólításokat, a lövéseket, mondta. Nem sokkal később egy benzinkútnál tankolt és kicserélte a defektes kereket, ő akkor nem látta a golyó ütötte nyomokat az autón, arra a rendőrök hívták fel a figyelmét Nagykanizsánál.

– Nem lett volna okom elmenekülni előlük, hiszen én nem csináltam semmit – mondta és a tanúként meghallgatott rendőrtől elnézést is kért a történtek miatt. Hangsúlyozta, lehet, hogy események úgy zajlottak, ahogy a rendőrök elmondták, de ő ebből nem érzékelt semmit. 

A hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel vádolt férfi ügyében a tárgyalás csütörtökön folytatódik.

Ezek is érdekelhetik