Hírek

2015.10.31. 16:41

A tűzvész óta romokban állt - Átadták a felújított barokk istállót Egerváron

Egervár - Szombaton avatták fel a település felújított barokk istállóját, amit még az 1700-as évek második felében emeltetett a Széchényi család.

Magyar Hajnalka

Az istállóban évtizedekkel ezelőtt tűzvész pusztított, aminek lovak is áldozatul estek. Ezt követően ijesztően leromlott az épület állaga, a tető beszakadt, fák, bokrok törtek át a romokon. A település mégis fantáziát látott megmentésében.

Első lépcsőben az épület szerkezetét erősítették meg, s új tetőt emeltek, majd újabb 8 millió forintot fordíthattak a tetőtérben (az egykori szénapadláson) kialakított  húsz fős turistaszállóra. Utóbbi bebútorozásához, komplett felszereléséhez még újabb források szükségesek, miként az oszlopokkal gazdagon tagolt, boltozatos mennyezetű földszinten berendezni kívánt múzeumhoz is. Itt, az eredeti funkcióra utalva megtartották a fal mellett futó etetőjászolokat, s a lovak kikötésére használt fémgyűrűk is láthatók. A tervek szerint a lótartáshoz kapcsolódó tárgyakból, emlékekből rendeznének be itt interaktív múzeumot.

Ilyen volt, ilyen lett:

(Fotó: Boronyák Péter)

(fotó: Katona Tibor)

A szombati ünnepségen dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott avatóbeszédet. Emlékeztetett Egervár eddigi  turisztikai fejlesztéseire, amelyek a kastélyrekonstrukciót követően szisztematikusan épültek, az egyik beruházás utat nyitott a következőhöz.

- Az olyan műemléki rekonstrukció, amely nem kínál szálláshelyeket szinte nem ér semmit, hiszen továbbengedi a vendéget - szögezte le. - Ezt ismerték fel itt, s ráadásként megmentettek egy nagyon szép épületet. A továbblépést illetően felhívta a figyelmet, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program a turisztikai vendéglátó egységek fejlesztését is támogatja, így műhely, vagy bemutatótér kialakítása, interaktív programokhoz szükséges fejlesztés egyaránt az elérhető célok között szerepel. Egervár bizonyára nem megy el e lehetőség mellett sem - hangsúlyozta.

Ezt követően Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt, örömét fejezve ki, hogy mind regionális, mind vidékfejlesztési forrásokat sikerült bevonni e fejlesztésekbe. Ezek révén Egerváron lehetőség teremtődik arra, hogy a turizmus több ága is felvirágozzák, hiszen a műemlékek vonzásán túl a kerékpáros és a lovas turizmus hívei számára is vonzó helyszínt teremtenek.

Németh-Gotthárd József, a várkastély üzemeltetője arra emlékeztetett, hogy  Egervár központjában, az egyedülálló gótikus templom szomszédságában egykor több régi épület állt. Ilyen volt a bárói kúria, s a magtár is, ami sajnos mind megsemmisült.

- A barokk istállót szintén ez a sors fenyegette, de sikerült megmentenünk. 2013 őszén kezdtünk neki a felújításnak, s miután új tetőt kapott az épület, s kiszáradhattak a falak, sikerült további forrást találni a turisztikai célú hasznosításhoz.

A program végén Kiss Gábor plébános megáldotta a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik