Hírek

2015.08.11. 11:26

Mennyiért esznek? - Álhírek terjednek az ellátásuk költségeiről

Nagykanizsa – A Facebook-on sokféle fals információ és rémhír terjed a menekültellátással kapcsolatban. Egyet megpróbálunk helyretenni.

Horváth B. Attila

Az említett információ szerint a hazánkban tartózkodó menekültek ellátása több ezer forintba kerül naponta, konkrétan 5600 forint, míg a börtönökben 1300, a kórházakban pedig napi 550 forint az ellátási kvóta személyenként. Számos ilyen és ehhez hasonló, az emberek közti feszültséget szító információ kering a legnagyobb közösségi portálon: az előbbi is pusztán az uszításra, félrevezetésre alkalmas. Nem tudjuk ugyanis, hogy mit takar pontosan az ellátási kvóta. Az adott intézmény egy főre jutó napi üzemeltetési költségét, esetleg kórházak esetében az alkalmazott terápiára fordítható összeget is, vagy csak és kizárólag az étkeztetést? Mi ez utóbbira kérdeztünk rá a Belügyminisztérium sajtófőosztályán, mert bár még ez a fajta összevetés is csalóka, valamelyest mégis csak közelebb jutunk általa a helyes arányokhoz.

A témával kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszában a BM is előrebocsátotta, hogy a menekültek, az egészségügyi intézményekben kezelt fekvőbetegek, vagy éppen a büntetésvégrehajtási intézetekben fogvatartottak ellátási költségei számos okból nem hasonlíthatóak össze egymással. Az ellátórendszerek önmagukban is jelentős különbözőséget mutatnak, mert a vonatkozó normatívák eltérő tartalmakat foglalnak magukban. Mindettől függetlenül: egy fő egy napi élelmezése tekintetében, a menedéket kérő esetében a tényleges átlagos nyersanyagköltség 750 forint, egy fogvatartott élelmezési normája 420 forint, a fekvőbeteg-gyógyintézetben alkalmazott élelmezési nyersanyagnorma pedig legalább 550 forint.

Azt is írták válaszukban: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézményrendszere, így a menekültek számára is a büntetésvégrehajtás biztosítja az élelmezést. Az étrend kialakításánál a menekültügyi hatóság figyelembe veszi a vallásnak, vagy éppen a vegetáriánus előírásoknak megfelelő étrendet. Felnőttek számára napi háromszori, kiskorúak részére napi ötszöri étkezést biztosít a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Kérdéseket tettünk fel a menekültek elhelyezésének költségeivel kapcsolatban is. Mint megtudtuk: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az ideiglenes befogadóállomásokon jelenleg használt sátrakban 4-6 főt helyez el, egy konténer pedig 5 fő befogadására alkalmas. A sátrakat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosítja, a lakókonténereket pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Mobilbox Kft.-től bérli, napi 870 forint plusz áfa/darab összegért.

Ezek is érdekelhetik