Hírek

2015.06.16. 08:54

Ülni sem tud - Gergőnek speciális "jármű" kellene a babakocsi helyett

Zalaegerszeg – Állni és beszélni sem tud az a 7 éves fiú, akinek megsegítésére június 20-án, szombaton 19 órától jótékonysági estet és bált tartanak a ZTE stadion munkacsarnokában.

Magyar Hajnalka

Gergőt négy évvel ezelőtt baleset érte. A mentőknek 45 perces küzdelem árán sikerült visszahozniuk a klinikai halál állapotából, de a tartós oxigénhiány következményei miatt jelentősen sérült az idegrendszere, sem beszélni, sem mozogni nem tud. A baleset után a szombathelyi kórház intenzív osztályáról a Zala Megyei Kórház gyermekosztályára szállították, ahol öt hónapon át speciális rehabilitációs kezelésben részesült. Ezt követően is szükség volt kezelésekre, fejlesztő tornákra, ezért a család – Gergő, édesanyja és bátyja – Zalaegerszegre költözött. A szülők elváltak, a két gyerek után járó tartásdíjat jelenleg is perli az anya.

A kezelések eredményeként Gergő a kezét már képes mozgatni, s megérti a hozzá intézett szavakat, de továbbra sem tud sem ülni, sem lábra állni, sem beszélni. Mivel a halmozottan sérült fiú 24 órás felügyeletet igényel, az anya nem vállalhat munkát. Az albérletet sem bírta fizetni, egy segítőkész család fogadta be őket. Másokat is megindított a sorsuk. Egyikük Németh Lászlóné Gyöngyi, a Vöröskereszt önkéntese, a szombati jótékonysági akció szervezője.

– Közel laktunk egymáshoz, így figyeltem fel a nehéz sorsú családra – mondja. – Szinte reménytelen helyzetüket látva a Vöröskereszthez és a mozgáskorlátozottak egyesületének zalaegerszegi csoportjához fordultam, s mindkét szervezet pártfogásába vette őket. De a lehetőségek korlátozottak, ezért lépünk most a nyilvánosság elé. Máris többen mellénk álltak.

A szombati rendezvényen nem csak a színpadra lépők vállalták ingyen a szereplést, a helyszín biztosításához és illő  berendezéséhez, a plakátok, meghívók elkészítéséhez, a hangosításhoz, a fellépők étkeztetéséhez egyaránt sikerült nagylelkű támogatót találniuk.

Dr. Baracskai Józsefné, Tóth Ágnes és Németh Lászlóné

– De még sok-sok segítőre volna szükség, hiszen a kisfiú életkörülményei javításra szorulnak, nem is szólva arról, hogy a mindennapi közlekedése sem megoldott – folytatja Németh Lászlóné.

– Mivel Gergő ülni sem képes, jelenleg egy döntött támlájú babakocsiban tudják csak mozgatni – tér a részletekre dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei igazgatója. – Ez a babakocsi azonban már kiszolgált. Nagy szüksége volna egy speciális szerkezetre, ami megfelel az ő egyedi igényeinek. Ilyet boltban nem kapunk, csak csináltatni lehet, hiszen a normál kerekesszék számára nem használható. Nagyon örülnénk, ha akadna vállalkozó szellemű cég, vagy ezermester, aki megbirkózna e nem kis kihívással, vagy legalább tervvel, ötlettel szolgálna. Emellett a család számára a mindennapi megélhetés is folyamatos küzdelem, tehát minden segítséget örömmel fogadnának.

– Természetesen mi is támogatjuk Gergőt – kapcsolódik Tóth Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Zala Megyei Egyesülete zalaegerszegi csoportjának vezetője. – Mozgósítottuk a tagjainkat, akit csak tudunk értesítünk a szombati rendezvényről, ahol saját készítésű süteményeinket kínáljuk. Reméljük kerül némi bevétel a becsületkasszába.

A jótékonysági esten fellép Éder Gabee, Bohém Nagy Zsoló, a Kocsmazaj és a Pulzus Zenekar, mindannyian első szóra grátisz vállalták az utazást és a produkciót. A műsort bál követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!