Hírek

2015.06.05. 17:41

Míg a baba szülővé válik - A védőnőket ünnepleték Lentiben és Zalaszentgróton

Lenti, Zalaszentgrót - A két városban ünnepeltek a védőnői szolgálatok munkatársai hivatásuk úttörői száz éve kezdtek dolgozni.

Korosa Titanilla

A Stefánia Szövetség és ezen belül a védőnői szolgálat 1915-ben alakult meg, a cél a csecsemőhalandóság csökkentése és a nemzet számbeli erősítése volt. Zalaszentgróton alig néhány évvel később, 1923-ban már dolgozott egy térségi védőnő, aki egyébként igen nagy területet látott el: Zalabértől Zalacsányig tartoztak hozzá a települések - derült ki pénteken, a jubileum tiszteltére megtartott ünnepi összejövetelen.

- A védőnői szolgálat Európa egyetlen olyan rendszere, mely végigköveti az emberek útját a várandósok gondozásától kezdve, a csecsemő-, kisgyermek-, majd az ifjúkoron keresztül a következő generációs családalapításig - mondta Turós Dóra védőnő. - A védőoltásokkal, illetve a pszichés illetve fizikális fejlődéssel is foglalkozunk, és a családokat is gondozzuk, akár az idősekre is figyelünk. Például segítjük őket, hogy eljussanak különböző szűrvizsgálatokra. Néhány éve a védőnők már méhnyakrák szűrést is végeznek. Én harminc éve kezdtem a pályát, akkor sokkal bizalmasabb volt a kapcsolat az emberekkel. Ma már sokan inkább hitelesnek vesznek az emberek olyan ellenőrizetlen információkat, amelyeket az interneten olvasnak, közben pedig nehezebben fogadnak el bennünket.

Zalaszentgróton négy védőnő figyel a családokra: Lőrincz Annamária, Büki Katalin, Turós Dóra, és Hetesi-Tőke Judit. A baba a védőnői szolgálat helyi történetét felidéző bemutató része

Lentiben emlékülést tartottak a védőnők az évforduló alkalmából, amin a szolgálat aktív és nyugalmazott munkatársai is részt vettek. A védőnői szolgálat százéves történetét Lapatné Szalai Marianna védőnő elevenítette fel, valamint egy filmhíradó részletet is láthattak a jelenlévők az 1930-as évekből, a védőnők korabeli munkájáról.

Az évfordulóra torta is készült Lentiben. Az ünneplők (balról): Lapatné Szalai Marianna, Gaál Dénesné nyugalmazott vezető védőnő, Joósné Cseh Annamária, Bazsika Katalin, Óbíró Anita<br> Fotó: Korosa Titanilla, Keszey Ágnes

A felszólalók közül Tóth Lenke megyei vezető védőnő arról beszélt, a feladatok nem változtak csak a körülmények: a védőnő elsődleges dolga mindig az, hogy megfeleljen a változó elvárásoknak, napi szinten kövesse az ellátottak életét és azok érdekeit tartsa szem előtt. Kiemelte, hogy Zalában mindezt jó munkakörülmények közt tehetik kollégái. Horváth László polgármester pedig a település és a térség egészségügyi helyzetét vázolta fel, valamint a további fejlesztési lehetőségeket, amiket több szervezet együttműködésével lehet megvalósítani. Az emlékülés végén a nyugalmazott védőnőket is köszöntötték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!